Followers

Monday, December 31, 2012

Alhamdulillah

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

Pada 28/12/12 yang lalu aku gi bawak Ummar di Follow up kes jantung dia. Masa Lahir dia ada kes Cardio Murmur (jantung berlubang). Aku gi cek up kat Sunway Medical Centre dengan Dr Rosalie Yip ( Cardio Paediatric).

Masa doktor scan tu alhamdulillah doktor dah tak jumpa lubang kat jantung Ummar..Ini bermakna jantung Ummar dah sembuh. Alhamdulillah aku bersyukur sangat..tak tahu nak kata apa.

Terima kasih kepada kawan-kawan yang mendoakan Ummar. Aku harap Ummar menjadi anak yang sihat, bijak cergas dan beramal soleh Amin..Insya Allah..

Rabbi Yasir Wala Tu'aassir Ya Karim..






















Thursday, December 20, 2012

Tahniah!!

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

Tahniah kepada adik aku Yusoff Bin Nor sebab dah jadi suami kepada Farah Syuhada. Dorang nikah kat Ampang 15/12/2012 dengan 3 kali lafaz ko..hehehe Selamat dah adik aku sorang kawin..Ada 5 lagi adik tak kawin lagi..huhuhuh..Yang bawah-bawah nie aku suruh kawin secara beramai-ramai..senang nak buat kenduri..hehehe...


Dan tahniah kepada abang aku sebab dapat anak lelaki yang lahir malam orang sibuk-sibuk nak buat kenduri anak buah ke 12 lahir pada 15/12/2012 sama beday dengan adik aku..

Dan Selamat Hari Lahir kepada Siti Aisyah Binti Nor yang ke22..ni Mak Jang Zahra & Ummar..Adik 2nd last aku yang sangat-sangat la mentel..

Selamat kepada semua..Oleh kerana tarikh tersebut aku sangat sibu maka tiada gambar kenang-kenang untuk cerita diatas..tapi tak akan ku cuba yg terbaik tok dapatkan gambar-gambrannya..hihih..

Rabbi Yasir Wala Tu'aassir Ya Karim..




Wednesday, December 19, 2012

Supplement VS Jamu

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

Memandangkan aku baru 5 bulan setang besalin aku masih lagi mengamalkan pil2 yang aku amik masa dalam pantang dulu.Masa dalam pantang aku ada amik Pil Binari sebagai jamu lepas besalin aku..

Apa aku amik masa dalam pantang :
1. Pil Binari
2. Progene dari Melilea
3.Rempah jamu Kg ibu aku belikan kat Kg Rembau
4. Ibu aku buatkan Kulit delima campur inai (minum pati dia)wekk..
5. Pati Ibu kunyir (sedap je..
6. Pil Kalsium untuk bg kalsium cukup dalam badan..

Sampai sekarang aku masih ambil pil binari untuk elakkan badan masuk angin dan pulihkan angin yang masuk dalam badan. macam mna aku tahu badan aku masuk angin?Bila lutut dah rasa lengguh2..perut rasa angin semacam tu..Aku memang tak tahan kalau lutut, bahu sendi2 aku dah lengguh2 tu..lepas amik pil binari ok la lenggun2 tu.. Alhamdulilah dah aku apa yg serasi dengan aku..kakak2 aku semua makan pil ni..Alhamdulilah semua ok..

lagi aku amik pil kalsium juga..Pil vitamin 3 sekwan daru Usana pun ada amik..sebab pak mertu dan En asben semua makam..aku layab je..

tu la..sejak makanan-makanan berangin macam pulut aku boleh makan, badan dah serani dengan pulutt tu..aku bedal je semua makanan..huhuhuh badan aku dah jadi mcm sebelum ngandung dulu..masa lepas pantang tu macam kecik sikit..(perasan je aku nie)..lantakkan..tapi sekarang memang sangat tak maintain..hahahah..tapi aku kena ganti posa nie..Nanti aku ganti posa maintain la bandan aku kot..hahahaha

k.la.aku sangat recomend pil binanri tu..sebab ada manjakani..

Wednesday, December 12, 2012

Wordless Wednesday



As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

Monday, December 10, 2012

Fenomena durian Crepe

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

Mula-mula aku makan hari tu, aku rasa durian crepe nie biasa je..ms tu durian dia beku masuk peti ais..sekali balik umah makan teringat-ingat pulak..hehehe..Durian crepe aku makan tak sempat-sempat nak amik gambar..kali pertama aku beli kak MAHA 2012..

kali ke 2 aku makan aku order kat Kak Fatimah..Opis dia dekat dengan opis aku..aku makan akak nie punye..jawapan aku..sangat2 nak order lg...heheheh..

Aku gi amik durian crepe ni dengan kak izad geng opis..sekali kak izad kata muka kak fatimah nie mcm muka aku..hahah pelanduk aku la tu..aku tengok pun sama..

sama nak beli order la kat kak fatima nie ya..Blog kak fatimah..Semoga kak Fatmah jadi perniaga yang berjaya..

Friday, December 7, 2012

Perkembang Ummar

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

Lahir 28/6/2012

Berat :2.76 kg
Panjang : 47cm
Lilit Kepala :35cm

1 bulan
Berat : 3.9 kg
Panjang :51cm
Lilit Kepala :36

2 bulan
Berat :5.4kg
Panjang :57cm
Lilit Kepala : 39cm

3 Bulan
Berat : 5.9kg
Panjang : 60cm
Lilit Kepala : 40cm

5 Bulan
Berat : 7kg
panjang : 65cm
Lilit Kepala :42cm

ini budak baik yg comel bam bam..
aku rasa nak gigit je..




Ummar 5 bulan steady je..tak buat pape pun lagi..dia ckp dengan ibu dia nie..chill la..hohohoh..kamu tak menyarap lagi syg..zahra dulu 5 bulan dah boleh menyarap..   Bila fikir2 balik macam mana la anak omak nie nak nyarap kojo a tido yo memanjang..sgt sukar nak dgr dia nangis..sebab dia sangat sabar..kalau agak-agak lapar atau dahaga dia paling sedap dia cari jari dia untuk isap..kalau ummar nak sedap lagi, dia tarik baju dia isap..layan kan je tp aku tak suka dia isap jari..takut kembang jari jemari dia..berkematu ke..heeee..   kalau cuti dok umah sabtu ahad time dia tak nak tido, isap susu setengah jam sekali aku rasa..sampai aku rasa pancit dah aku punya kilang susu nie..sabtu lepas..bagun kol 7 kol 12.30 baru dia tido pagi..tak meragam tak pe..aku layankan je..   setiap hari 6.30 mata dia dah cerah dan dah berborak..tido dia klu hari kerja 7-8 malam tu dah tido dah..sampai pg ok..tak bangun nyusu pun..sian anak omak ni..   aku harap Ummar baik-baik sahaja sampai besaw..amin   tapi kat taska minum 5 x 4 oz susu campur 1 x 4oz = 6 x 4oz..huhuhu..Aku takut la stok susu aku terjojas,,hehehe tak pe tak pe..tabah mengepum la aku nie..   tengok la badan Ummar sihat Alhamdulillah.. 7/12/2012 nie check up jantung Ummar. kawan-kawan tolong doakan lubung kat jantung Ummar tertutup. Supaya Bila besar nanti dia boleh aktif-seaktifnya..Insya Allah..  
Rabbi Yasir Wala Tu'aassir Ya Karim..





















Thursday, December 6, 2012

Handmade - Homemade My Mei Tai

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

Ini  salah satu WIP aku untuk jahitan. Dan dah siap..Bila dah pakai aku suka apa yang aku buat sendiri..hehehe tapi ada 2, 3 benda aku kena baiki balik demi untuk keselesaan bersama.Cewah..poyo je aku nie..

Mei Tai nie aku buat 2 side,Orang putih panggil reveseble yek..ye kot.. 1 untuk aku pakai bila bawak Ummar ! lagi 1side tok En Asben Bawak Ummar..Yang membezakan adalah warna dia..



klu pakai nie nak window shopping dengan ada anak kecik seusia zahra tu, memang sesuai benar..Aku lebih kepada Carrier ni dari Stroller..hehehe


Model ni sangat la nak kata ramping tak sangat la..hahaha tapi dia adalah kecik dari aku..tu yang tali dia berserabut kat belakang tu..


K.Kalau berkenan sila Hubungi aku ye..
Model aku tu free & 'available'
hihihihih

Rabbi Yasir Wala Tu'aassir Ya Karim..










Tuesday, December 4, 2012

Tadika Zahra

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

Tahun depan aku dan En Asben buat keputusan nak sekolahkan Zahra ke sekolah Tadika. Kat area Puchong segala tok nenek tadik berlambak-lambah kat Puchong tu..Aku berada diarea Puchong Utama.

Berikut Tadika yang berada sekitar Puchong Utama.
  1. Genius Aulad, Taman Tasik Prima
  2. CIC, Taman Tasik Prima
  3. CIC, Puchong Utama
  4. Smart Soleh, Tak pasti lokasi dia kat mn tp nampak Baner dia
  5. PASTI, tak pasti kat mn lokasi sbb tak gi
  6. Lil Caliph, Tadika Nur Islah Taman meranti Jaya
Byk lagi sebenarnya..aku tak Listkan sebab yang lain-lain tu aku tak servey sangat..

  1. taska yang dipilih kita tengok silibus dia. Kalau aku , aku tak nak tadika yang ada home work bagai la..Zahra baru 4 thn aku anta sekolah sebab nak bagi dia belaja sikit-sikit, kalau dia dapat banyak lagi bagus. cepat pandai..
  2. Tadika tu mesti ada taska sekali,atau blh amik waktu ptg.. sebab tak nak Zahra turun naik bas.Kesian dia baru 4 thn petit pulak tu badan dia..naik kete sendiri pun terkial-kial. mcmn nak naik van..huhuhu
  3. kalau boleh nak yg atas tanah, sebab umah dah atas langit, balik jumpah tanah kejap je, kat sekolah tak jumpa tanah jugak..Anak peraq kot kalau jumpa tanah..hahahha anak2 aku la tu...hihihih kesian..Tapi dah servey CIC Puchong Utama yang atas tanah, Menarik tapi Enviroment sanagt la daif..sebab CIC tu CIC paling lama 10 thn u..Yuran sebulan tok sehari pun Agak mahal RM500++
Dan sebulat suara, kami gi open day Lil Caliph Tadika Nur Islah Taman Meranti Jaya..Dan Daftarkan Zahra kat sekolah tu.Tadika tu baru u.Zahra dan kawannya nanti adalah 1st batch sekolah tu..ok la sekolah baru ofkos enviroment dia cantikkan..beralatan semua baru..Untuk pengetahuan ibubapa Tadika Nur Islah ni Guna sistem pembelajaran Lil Caliph..

Yang paling-paling sangat-sangat terasa..Aku sangat berdebar-debar zahra nak ke sekolah..huhuhuhu..Korang rasa macam mana ye anak nak sekolah..huhuhuh

Monday, December 3, 2012

Puas hati Den

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

Ini Entri graf sahaja..Sebab tak de gambar..

Puas hati den sebab :

  1. Dapat makan durian Crepe..nak makan lagi..
  2. Dapat makan Hokaido/Osaka Cake
  3. Dapat siapkan Mei tai Ummar..
cerita selanjutnya next entri kot..dengan gambo sekali..
hehehehe

Thursday, November 29, 2012

Dugaan Allah -Conjuntivitis

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

Malam Isnin yang lalu lepas balik keje.Aku tengok mata zahra merah..eh tengok mata ibu jap..merah gak tapi tak la teruk sangat. Gi la Klinik Suraya Puchong Utama tu..Dr. Locom je ada, ok la..Dia kata sakit mata ibu pun sama. taku berjangkit tak opis Doktor bagi MC 2 hari..MC 2 haru u..hahahah seronok dok umah..

Semalam dapat la aku siapkan Mei tai Ummar..Tapi tak shooting lagi Mei Tai tu dengan Ummar..Tapi rasa macam besar sangat Mei Tai tu..pape pun nanti dah shooting dengan Model Bam bam yang dah 5 bulan tu, aku kasi muat naik gambar ye..

k.bye

Thursday, November 22, 2012

Entri Mintak belas kasihan - Sakit gigi

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

hari nie semalam kelmarin gigi aku sangat la tak selesa..macam senggal ngilu2 gitu gigi aku..Sebelum besalinkan Ummar aku dah gi tampal dan cuci gigi..Minggu nie sakit lagi..Wadul-wadul gawat wei sakit gigi ni..

Sebab musabab nape aku sakit gigi, tentu sekali la akibat kurang kalsium..Sebab akukan tengah Fully BF Ummar, Abis semua kalsium aku dari ngandung sampai la nie dia rembat..Tu akibatnya ibu dia ni..Malas nak minum susu, malas nak makan pil kalsium..Ambik la akibatnya..huhuhuhu..Tapi aku bersyukur dengan kesakitan nie..sebab masa ni Allah tengah menguji kita kot..Aku bersyukur juga sebab ada panel klinik gigi...tu pun berat sangat nak gi..heheheh

WishList Tahun baru Hijrah

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

Alhamdulillah..Wishlist aku yang sebelum-sebelum nie kebanyakkannya telah tercapai dan masih di jalan.

Wishlist hijrah
  1. Deep freezer ( nak matcingkan dengan Stok EBM yang aku dah buat tu)
  2. Kasut sukan (aka kasut nak buat aerobik)
  3. Sesuatu Dari triump
  4. Emas (nak tukar mas kawin kepada Emas)
  5. Steam Iron
setakat ni, ni je kot..harap dipermudahkan..

Antara wishlist yang telah tercapai

  1. Breast Pump Spectra 3 (done)
  2. Buat stok EMB banyak2 (done)
  3. tekun mengepun macam time zahra dulu (sedang dijalankan)
  4. mesin jahit (done)
  5. Laptop (done beli dengan company En Asben lelong ratus2 je)
  6. Jam tanga (hampir tak berminat sebab dah ada Ummar susah nak BF klu pakai jam tangan)
  7. Tukar kancil putih ke oren tak jadi..Yang jadi Tukar kancil ke SAGA En Asben
  8. sarung bantal zahra (done)
  9. Bantal zahra untuk taska (done)
  10.  alas tempat tido zahra Fitted bedshet(Done 1set)
  11.  gaun/ dress zahra (Done )Peasant blouse
  12.  langsir umah tok raya (2011) (Done)
  13. Memiliki rumah atas tanah (Hujung Thn nie dapat kunci, tp tak duduk pun..Mgkn SEWA..siapa nak sewa) Bandar Saujana Putra..
Wishlist yang terbengkalai dan tak tercapai..tak tahu la tercapai ke tak, atau tak tercapai langsung..
  1. Buat set kait untuk baby at least Mittens & booties
  2. baju kurung aku
  3. kotak tisu
  4. cover mesin jahit
  5. cover oven
Cover-cover peralantan rumah tu aku nak guna kain koton yang murah-murah..kat mana nak cari ye?siapa tahu bagi la cadangan kat aku..
Rabbi Yasir Wala Tu'aassir Ya Karim..




Wednesday, November 21, 2012

Minggu susu aku main-main

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

sejak semalam susu aku tak kuar dengan jayanya..dia main sorok-sorok..nape?huhuhu aku sepatutnya period 20hb tapi sampai hari nie tak kuar-kuar..Risau tetap risau tapi paling risau susu merudum..

minggu depan Ummar 5 bulan, takkan dah nak dapat adik kot..hahahah..Aku rasa sekurangnya seminggu susu merudum kot baru period aku kuar..tension wei macam tu..ibu-ibu nyusu yang lain apa simptom-simptom korang kalau nak period?

Tuesday, November 20, 2012

Cerita hari Ahad lepas

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

lebih kurang macam hari sabtu En Asben keje..Jadi kami menyibuk ikut dia gi keje..Kali nie Tesco Setia Alam..Sebelum tu makan tengahri dulu Kat Telur Berlada, Kg kuantan depan masjid..sedap..nyum..nyumm

bila dah sampai hala sana kita gi buat lawatan rumah member jugak..Kali nie kita gi rumah Cikin & bad..Kat jalan iskandar meru..Dorang beli rumah semi D kat sana..Cantik rumah dia..k tu je la..Malas nak taip panjang-panjang..huhuuhu

Sabtu malam Ahad

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

Sambung balik cerita entri yang lepas..Balik dari rumah Ezan dan Naza hari sabtu yang lepas..Aku tengok ada kereta bomba 2 bijik kalau tak silap dengan 1 kereta polis..cemas wei apa hal pulak ni..Call dulu jiran aku siap-siap tanya kenapa..Rupa-rupanya pangsapuri rumah aku gelap gelita dan bekalan elektrik terputus..Apa yang cemas sangat tak de elektrik sampai bomba pun terlibat ni?WTFish..hehehe

Nak jadikan cerita dalam hati aku yang berdebar-debar ni,kami naik la tangga..nasib baik la rumah aku tingkat 2..hehe sayang woo lemak kalau terbakar banyak sangat...tu pasal la gomok aku nie...h

Naik-naik sampai tingkat aku, aku tengok penoh manusia kat Lift rumah aku..Rupa-rupanya ada seorang manusia dalam lift tu..waaa takut wei..takut orang tu mati dalam lift tu..lain pulak ceritanya nanti..

Aku sampai rumah 11.30 malam..tak de letrik sejak jam 11malam..wei lama tu orang tu dalam lift tu..Puas la abang-abang bomba tu umpil lif tu..tapi non boleh pun lift tu terbuka..cuma renggang untuk bagi manusia dalam lift tu udara, boleh la..

Akhir sekali salah sorang jiran kami call maintainan...maintainan panggil MS evelator,penyelenggara lift..Datang budak tu, bawak kunci..mak ai..dia bukak pintu lift tu macam bukak pintu rumah dia je..Apa ada hal...hahahah..selamat orang tu keluar menikmati udara segar..

Kesimpulannya..rumah korang yang ada lift tu, simpan la nombor penyelenggara lift rumah korang..Supaya kejadian terperangkap dalam lift macam rumah aku ni, tak jadi kat rumah korang..

k.caw cendol..

Monday, November 19, 2012

Cerita Hujung Minggu

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

Entri ini tidak bergambar sebab sekarang ada penyakit malas nak amik gambar..hihihi..

Hari sabtu dari pagi sampai dalam kol 3 macam tu dok rumah je..siap la..Sarapan buat nasi goreng kampung..kemas umah..Kalau hujung minggu dok rumah memang sangat-sangat penat..Kalau hari biasa kemas rumah seminggu sekali, tu vacumm lantai la..tapi bila hujung minggu yang duduk rumah kena kemas tiap-tiap hari..huhuh loteh den..Sebab apa dok rumah minggu ni sebab En Asben kejo..Dia kena buat Site visit ke Tesco-tesco yang terlibat..Sebab ada produk/ brand baru masuk pasaran..Brand apa? Korang cari la Brand Vileda..Bunyi dia valeda..produk dari German..warna merah mop dan baldi dia..Ni bukan company EN asben diakeje dengan orang gak..

Akhirnya kami..hahah aku ikut sekali dia gi keje..Sambil nyelam minum air..Kami gi Tesco Paradgm (tak reti eja la) Mall..lepas tu konon nak gi umah kawan kitorang Ejan&Naza kat Rawang..terlajak pulak salah jalan..sampai bukit beruntung..dah sampai sana, gi la umah abg aku..lepak-lepas..lepas magrib gi Rawang gak..dah sampai Rawang makan kat BBQ Land, Kuang..Saka dari pagi sampai malam makan je kejenya..tu la lepas pantang kurus, bila naik keje badan kembali asal..Lepas tu nyesal...huhuhuhuh..

ok..ni cite hujung minggu..baru ari sabtu je balik umah ada bomba dan polis pulak kawasan pangsapuri kami..nantikan next entri ye..huhuhu takut...

Friday, November 16, 2012

Dua Terkorban – Treler ‘terbang’ di Lebuhraya Karak

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

Berita kat bawa diambil dari klik sini..

Masa sibuk-sibuk kejadian ni saya baru nak masuk ke susur janda baik tu nak ke Selesa Hillhome(balik Kg)heheheh..tak tahu cerita..hari nie google la..jumpa pun cite dia..Semalam dari Bentong ke Kl still jem lagi sebab orang nak tengok rangka kejadian..

BENTONG: Dua maut manakala dua lagi parah dalam kemalangan membabitkan treler dan sebuah Perodua Myvi di Kilometer 42.8 Lebuh Raya Karak menghala ke Kuala Lumpur berhampiran susur keluar Janda Baik, dekat sini, kira-kira 9.25 malam tadi.


Kemalangan berlaku apabila treler yang membawa muatan besi buruk dari arah Kuala Lumpur menghala ke Kuantan itu terbabas, bergesel dengan pembahagi jalan sebelum terbang serta terhumban ke laluan bertentangan.

Menurut jurucakap Peronda Lebuh Raya Karak, pemandu treler dikenali Mohd Yusof Mansor, 38, dan kelindannya yang belum dikenal pasti identiti maut di tempat kejadian selepas tercampak ke dalam longkang berhampiran.

“Pemandu treler berkenaan maut akibat parah di kepala dan badan manakala kelindannya putus tangan kanan dan hancur di bahagian muka.

“Dua lagi mangsa yang menaiki Perodua Myvi pula parah dan dihantar ke hospital untuk rawatan lanjut. Sehingga ini, identiti kedua-dua mangsa belum dikenal pasti,” katanya.

Menurutnya, siasatan awal tidak menolak kemungkinan treler berkenaan dipandu laju menyebabkan ia hilang kawalan sebaik menuruni selekoh berkenaan.

Difahamkan, anggota bomba dari Balai Bomba dan Penyelamat Bentong terpaksa mengambil kira-kira setengah jam untuk sampai ke lokasi kejadian berikutan kesesakan lalu-lintas.

Kemalangan itu juga menyebabkan laluan dari arah Kuantan ke Kuala Lumpur terpaksa ditutup kira-kira dua jam untuk kerja-kerja pembersihan sebelum dibuka semula kira-kira 11.30 malam

Monday, November 12, 2012

Amalan Awal Muharram 1434H

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

Khamis ni Awal Muharram dan hari asyura(10 Muharram 24/11/2012)..mari kita amalkan amalan dibawah..

Antara amalan disunatkan pada bulan Muharam:


  1. Berpuasa. Maksud Hadis: Barang siapa berpuasa satu hari dalam bulan Muharam pahalanya seumpama berpuasa 30 tahun. Maksud Hadis: Barang siapa yang berpuasa tiga hari dalam bulan Muharam, iaitu hari Khamis, Jumaat dan Sabtu, Allah tulis padanya pahala seperti mana beribadat selama 2 tahun.
  2. Banyakkan amal ibadat seperti solat sunat, zikir dan sebagainya.  
  3. Berdoa akhir tahun pada hari terakhir bulan Zulhijah selepas Asar sebanyak 3 kali
  4. Berdoa awal tahun pada 1 Muharram selepas Maghrib 3 kali
Perkara sunat dilakukan pada hari Asyura (10 muharram):
  1. Melapangkan masa/belanja anak isteri. Fadilatnya - Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun ini.
  2. Memuliakan fakir miskin. Fadilatnya - Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti.
  3. Menahan marah. Fadilatnya - Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam golongan yang redha.
  4. Menunjukkan orang sesat. Fadilatnya - Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam hatinya.
  5. Menyapu/mengusap kepala anak yatim. Fadilatnya - Allah akan mengurniakan sepohon pokok di syurga bagi tiap-tiap rambut yang disapunya.
  6. Bersedekah. Fadilatnya - Allah akan menjauhkannya daripada neraka sekadar jauh seekor gagak terbang tak berhenti-henti dari kecil sehingga ia mati. Diberi pahala seperti bersedekah kepada semua fakir miskin di dunia ini.
  7. Memelihara kehormatan diri. Fadilatnya - Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya keimanan.
  8. Mandi Sunat. Fadilatnya - Tidak sakit (sakit berat) pada tahun itu. Lafaz niat: "Sahaja aku mandi sunat hari Asyura kerana Allah Taala."
  9. Bercelak. Fadilatnya - Tidak akan sakit mata pada tahun itu.
  10. Membaca Qulhuwallah hingga akhir 1,000 kali. Fadilatnya - Allah akan memandanginya dengan pandangan rahmah di akhirat nanti.
  11. Sembahyang sunat empat rakaat. Fadilatnya - Allah akan mengampunkan dosanya walau telah berlarutan selama 50 tahun melakukannya. Lafaz niat: "Sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura empat rakaat kerana Allah Taala." Pada rakaat pertama dan kedua selepas Fatihah dibaca Qulhuwallah 11 kali.
  12. Menjamu orang berbuka puasa. Fadhilat - Diberi pahala seperti memberi sekalian orang Islam berbuka puasa.
  13. Puasa. Niat - "Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala." Fadilat - Diberi pahala seribu kali Haji, seribu kali umrah dan seribu kali syahid dan diharamkannya daripada neraka.

Work in progress

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

Hari nie nak cerita pasal kerja-kerja yang aku tengah buat..hahahaha tapi tak siap-siap..
Aku ada potong kain untuk buat baju kurung pesak gantung, tapi hasilnya tak tahu lagi sebab naik jahit tu sangat bercinta nak cari masa..

lagi satu aku tengah buat Mei tai carrier..Untuk Ummar dah tak larat nak dukung Ummar..heheheh..dulu pernah buat Sling pouch untuk zahra..klik kat sling pouch tu nanti boleh tengoh zahra kena kendong..

Aku nie cita-cita besar, semua benda nak buat sendiri tapi masanya punya la susah nak cari..Agaknya aku ne saje cari alasan kot..heheheh yelah kot..Mana taknya..Ummar kol 6.30-7.00 malam dah tidur..tak bagung ok, kalau dia tido malam..selagi aku biarkan dia tido menyarap selagi tu la dia tido..Tapi tak bermakna Ummar tido aku bersilang kaki tengok TB..yelah kita nie ibu-ibu berkerjaya, balik keje macam-macam benda nak buat..huahuhuhhuaa..

tak pe nanti WIP aku nie dah siap aku tayang yek..heheheh..sape nak tempah tunggu Ummar besar baru boleh tempah kot..hehehehe

bye..caw cendol..

Friday, November 9, 2012

Cerita besalin lagi - kisah Ummar

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

Aku rasa aku tak cite lagi kat blog @ diari maya aku nie..lepas aku  besalin ari tu, aku dapat berita sedih..tapi aku cool je macam air batu dan blur2 gak terima berita tu..

sejak dari aku ngandungkan Ummar, memang En asben nak amikkan insurans untuk baby dalam perut masa tu ..aku memang rasa perlu ambil dah, ada terdetik perlu sangat ambil masa ngandung..Tapi En asben tak buat keputusan nak ambil masa aku ngandung..

Untuk zahra kami amik Pru BSN ke lebih kurang gitu la..amik kat member poli aku..memang best la kak bai jual insuran..Sampai En asben yang ajar dia macam mana nak kira..lawak kak bai..takpe2 belaja..hihihih ni blog dia..nama baizura..aku sejak poli panggil kak bai, tak leh nak tukar..hehehehe..tapi PR kak bai memang bagus..

tak silap aku hari ke dua atau hari ketiga nak balik tu tu..doktor kanak-kanak  kata jantung Ummar ada dengar sesuatu yang pelik..ada bunyi macam ada angin kat jantung dia..aku pun blur je dgr..so, doktor referkan baby aku kat Hopital sunway..sebab apa doktor dengar details sangat dia kata Ummar dah termakan taik..sebab tu dia monitor pernafasan Ummar dan lain-lain lagi..

lepas seminggu usia Ummar kami gi cek jantung dia memang confirm Ummar punye jantung ada lubang sebesar 3mm, dan salur jatung Ummar masa tu 6.++mm mcm tu..Alhamdulillah dengan keputusan yang aku dapat tu aku tabah dan kuat..aku tak nangis pun..tapi masa doktor scan tu aku rasa air mata aku bergenang..

tapi masa 2 bulan gi cek, lubang pada jantung Ummar dah menggecil 2.++mm..Alhamdulillah nanti bulan jan 2013 kena gi cek lagi pada masa tu umur Ummar 6 bulan..risau sangat..En Asben mengharap sangat Ummar boleh amik insurans..Kesian Ummar bam bam tu..Aku tak rasa pun anak aku tu ada masalah jantung..sebab dia sangat aktif dan bam bam...ibu sayang Ummar ibu harap Ummar cepat sembuh..

Kawan-kawan tolong doakan sekali umtuk Ummar supaya dia cepat sembuh..

cak!

Jumaat Yang Emo..

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

Pagi-pagi hari nie zahra bangun tido, minum susu mandi dan lain-lain dengan aman dan tenteram..Tapi bila nak kuar rumah, aku ambil kasut aku dalam bilik store dia pun nak kasut lain..padahal dalam bilik store tu kasut dia semua dah kecik..Oh tempat kasut-kasut kami dalam bilik store @ Utiliti room..

bila dah tak bagi tu dia menangis-nangis..sampai la naik kete..dah nak gerak dia nangis lagi..apa lagi, dapat la habuan dari babah dia, dipagi hari..bila dia dah kena tu mula la, aku nie touching anak kena dipagi-pagi hari..time tu la zahra melalak sekuat-kuatnya dan tetiba pulak nak salam babah dia..aku dah tension kete dah gerak ni..aku suruh diam tak tak..aku, bila dah tak boleh handle anak, aku pun nangis la secara berjemaah..sudah dua-dua nangis..bila aku dah nangis baru la dia reti pulak nak benti melalak tu..hee geram betul aku..lepas dah benti nangis, aku pun tenangkan diri aku, baru la ok..Keadaan back tu normal..

Mcm biasa setiap pagi zahra mesti nak Nasi lemak drive thru yang dia jual berdekatan pintu gerbang bukit puchong tu..dia panggil nasi lemak tu, nasi lemak abang gemuk..sebab yang jaga gerai nasi lemak tu budak kecik mcm darjah 3-4 macam tu..tapi budak tu badan besar..hehehe

aku harap balik nie, zahra be have..kalau dia be have dari pagi tadi aku ingat nak belanja dia main mainan yang mesing bergerak2 tu..ingat nak bawak petang nie..tapi tak jadi la sebab zahra tak be have..kalau esok zahra be have ibu babah bawak zahra gi tempat mainan-mainan..heheh

ini budak baik anak solehah ibu nie..hee..geram aku..

harap-harap hari aku yang akan datang baik-baik sahaja dan gembira..sebab penghulu hari aku tak gembira..Ya, ko kurniakan la kegembiraan dan kebahagiaan di dunia dan akhirat kepada aku dan umat islam dimuka bumi ini..Amin




Wednesday, November 7, 2012

Kacang Phool

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...



Hari ahad masa raya haji tu aku tak tahu nak makan apa malam..pastu gi kat Lokas makana tengok ada satu gerai jual kacang pol nie..Aku beli la..tapi tak puas makan..padahal bukan penah makan pun..Aku ni suka sangat cuba makanan yang pelik-pelik..heheh tu sebabnya tak boleh nak kurus..lepas makan gagah aku buat..tu gambar tu hasil kacang pol aku..kacang pol tu kacang parang..aku guna yg dalam tin jenama kimball kat giant shah alam aku beli..bukan main jauh beli..hehehe

makanan nie glamour ka JB tp tny org JB tak tahu pun..huhuuhu

 resipi aku amik kat sisipan jelita sajian dis 2010 dan aku rujuk jugak kat blog DTS..Dapur tanpa sempadan (mat gebu)

resipinya :

200g daging cincang
1 tin kacang pol jenama kimball (aku rs kimball je ada kot kacang pol tin nie)
1 bijik bawang besar yang tak besar sgt
3biji bawang putih
sedikit jintan manis/klu guna serbuk jintan manis lagi sedap kot aku rasa..hihi
halia agak-agak
2 sudu besar cili kisar/nak pedas buh la cili api ke apa-apa yang berapi..

cara :

- kisar bawang,bawang putih,halia dan jintan manis, cili tumiskan.
- bila dah naik bau tumiskan daging cincang sampai masak.
- masukkan kacang pol satu tin, dengan air-air kacang tu aku masukan
- tambah sos tomato sikit, garam sikit..masak ikut suka anda..pecahkan sikit kacang tu..
- masak sampai agak pekat sayang gitu..
-pastu boleh makan..makan bersama potongan bawang dan perahan asam limau dan roti francis..aku bakar roti francis tu letak butter sikit..sedap..dan jgn lupa telur mata ye..

En asben kat makanan nie sesuai tok sarapan..aku...bantai buat tok makan malam..pendek kata, layankan je bila-bila korang nak makan kacang pol nie..

k..buat sendiri nanti..cuba jaya ye...

caw cendol bakar..

Ummar 4 Bulan

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

Konon2 hari nie nak update tumbesaran ummar..hehehe macam tumbesaran pokok pulak guna perkataan tumbesaran nie..Apa-apa je la yek..

Buat setakat ni, Ummar sangat bijak berborak seawal 5.45-6.00 pagi dah bagung tido..bila dah bagun tido mulut dia pot pet2 sambil isap jari jemari dia..Di belum pandai mengiring lagi..kalau mcm zahra 5 bln baru mengiring..Tapi dia menyarap kepala sangat tegak..Ummar malas nak berdiri sebab kaki kecik badan besar kot..Last timbang 5.9kg..

skrg Ummar suka main air liur, tak tahu la xdapat makan apa masa ngandungkan dia..abis rambut aku hampir2 nak botak..huhuhuh..suka hisap jari..walaupun aku tak bagi dia isap jari tp dia nak gak isap..cam no?meh layan gambar bam bam..





Friday, November 2, 2012

Kemalangan

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

Hari ni aku kemalangan bersama Ummar dan Zahra ada dalam kete..uuhuhuhuh ketak juga la..kejadian berlaku kat highway berhampiran Puchong Gateway..Dalam jam 7.45 pagi tadi..Sape lalu sana nampak proton BLM putih langgar Camry Emas aku la tu..1st time..eh salah 2nd time aku kemalangan..1st time masa belaja..ayah aku tak tahu..aku bawak kete ayah masa tu..hehehe..tu aku settle sendiri dengan kawan2 aku..

tapi yang ni aku langgar Camry Emas WRN 7333 mcm nie la tak silap aku no flat dia tak silap aku..
Aku anak-anak semua ok..aku rasa tak de laju sangat aku bawak sebab tak kemek pun kete tu calar je..Aku kata dengan orang tu, settlle dulu la nnt call la aku..sebab dia kata dia kena cat.

Aku bagi tahu En Asben, aku kena marah dia kata aku bawak laju bla..bla..Sedih aku..Masa dulu dia xcident bawak kancil aku, aku tak marah pun..Aku harap dia tanya la aku ok ke tak..ni dia tanya anak-anak je, ibu dia tak tanya pun..touching aku..Aku dah bagi tahu En Asben Brek kete aku ada problem..tapi dia buat biasa je..Keta aku sekarang adalah keta lama En Asben..Dia pakai Keta baru..aku kena pakai kete lama dia..Ok la..Syukur Alhamdulillah dapat aku upgrade kete..hahahhah konon2nya je..

kesimpulanya aku kemalagan sebab aku tak baca Doa dengan ayat kursi yang selalu aku baca kalau nak mulakan pemanduan..Sebab tak baca aku kelang-kabut kot..Pastu aku marah zahra baling botol susu dia dalam kete..

k.caw cendol.

Monday, October 29, 2012

Kesihatan

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

Khamis lepas aku MC sebab selsema dan macam nak demam tapi tak demam pun..Yang demam Zahra & Ummar.

Mula-mula Ummar kena selsema je pastu mula dari sabtu dia dah ada batuk berkahak..Kesian sangat baby sekecil Ummar baru 4 bulan dah kena batu berkahak. Disebabkan dah makan ubat beberapa hari, malam nie nak bawak dia gi klinik balik. Kakak zahra dah tunjukkan tanda-tanda nak hilang batuk dia..

Bila badan Ummar panas tengah malam dia akan menangis menjerit-jerit..kesian sangat bagi susu tek semua dia tak nak..badan dia panas lepas tu berpeluh-peluh..Masa zahra dulu masa umur macam Ummar xde demam macam ni..sian sangat..

Mungkin kesakitan aku dan anak-anak disebabkan kelalaian aku kepada pencipta..Ya, Allah Ampunkanlah dosa-dosaku dan keluarku..Amin..

Wednesday, October 24, 2012

Susu ibu

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

Sekarang Ummar dah nak bulan..masa mula-mula masuk keje sehari 2 kali aku pum kat opis dapat 3 botol..tapi sekrang dapat 2 botol je...shoot 1 botol sedih la..macam mana nak buat yek..kasi hormon betul..aku rasa sebab aku dah period kot..Bendera jepun tu kuar 20/10/2012 yang lalu..

macam mana ye nak maintain susu badan kita..harap-harap kawan2 boleh bg cadangan..

Tesco Bukit Puchong

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

Tesco Bukit Pchong akan dibuka 7/11/2012 tak silap aku..Tesco Bukit Puchong lebih dekat dengan rakyat jelata di Seri Kembangan dan Putrajaya..Aku xdapat royalti yek dari Tesco..Tapi aku loyalti dengan Tesco..heheheh..Kot2 klu bos Tesco bca nie..dapat la aku duit raya kot..hahaha perasan..

Tesco Bukit Puchong dekat sangat dengan rumah aku kat Taman Tasik Prima..tu yang macam excited nak bagi tahu orang kampung nie...hahahaha tapi aku tak gi masa opening tu serabut..mesti ramai gilo orang nanti..Lagi pun tesco ni di tubuhkan dilaluan aku gi balik kerja..So, tak da masalah aku nak gi..Yang masalahnya kalau aku gi balik keje, kena hangkut hero dan heroin aku tu..huhuhuhuh..

Kalau dari Putrajaya aku cadangkan lepas Tol Puchong selatan tu korang terus masuk kiri..nanti jumpa pintu gerbang Bandar Bukit Puchong, terus lagi sampai simpang 3 masuk kanan, pastu agak2 dah nampak bumbung Tesco tu korang masuk la kanan..pastu cari la parking..Kalau nak masuk flyover bt 14 tu pun boleh pastu masuk kiri terus sikit jumpa dah tesco tu..tp masalahnya atas flyover tu kadang lama sangat sebab banyak sangat persimpangan atas flyover tu..kena tunggu giliran trafic light tu..aku tak  suka bosan..

kalau rajin jemput la melawat Tesco Bukit Puchong ye..
caw cendol..

Tuesday, October 23, 2012

Pangkor 19-21 October 2012

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

Nak update tajuk diatas tp next entri ko..

caw cendol..

Wednesday, October 17, 2012

WW - Anggota badan

  

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...


Tuesday, October 16, 2012

Botak dikehendaki..

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...



Suka sangat gambar 2 orang botak ni..dengan background yang menghijau itu..

caw cendol..

Review - Spectra 3 Breastpump

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

Untuk pegetahuan kawan-kawan dalam usia Ummar 3 bulan 1 minggu ++ ni, aku masih Fullubreasfeed kan Ummar. Untuk buat stok aku guna pum Spectra 3. Bagi aku pump nie sangat bagus dan membantu aku. Tapi Jauh dilubuk hatiku kalau ada duit lebih nak juga merasa Madela Pump In Advance..hehehe tapi tu mungkin angan-angan je kot..hihihih

Tapi kalau ada sape nak bag pinjamkan Madela PISA tu bagus jugak..Tapi sape-sape ada kat luar negara boleh dapat murah ke, Bawah 1k..memang rasa nak beli..hihihi..

Spectra 3 ni dah 2 kali aku pakai..Dulu masa zahra pinjam Kak Awin punye (member opis) sangat membantu untuk Fully 1 thn 2 bln Bfkan zahra..Lepas dia besalin nak ke 2 aku pualangkan..Bila nak lahirkan Ummar En Asben Belikan aku Spectra 3 Amazingmom set..Tu pun sebab masa Zahra dulu aku bersungguh-sungguh(tu En Asben Yang cakap ye) aku seronok sangat..Ada peluang aku buat stok masa dalam pantang..



Untuk set yang aku beli aku beli yang double pumping..memang sesuai..sekali aku pum kat opis selalu 15 minit. Untuk badan aku kadang-kadang aku boleh dapat 8 oz kadang dapat 4 oz je..tu semua bergantung kat badan..Bagi aku aku rasa badan aku nie mmg jenis susu so so je..dah tahu macam tu aku kena rajin pun..Kadang 10oz pun penah dapat..Selalu Kat opis pagi dalam jam 10.30-11 aku pum sekali 3-4 aku pum lagi sekali..tengahari dalam kol 12 aku gi taska susukan Ummar..Alhamdulillah taska dalam opis je..

Ini stok susu yang ada kat deep freezer umah ibu..Separuh yang bulan 8 dah guna
Gamabr ni ditujukan kepada kawan-kawan supaya jadi perangsang tok buay stok..

Selalu kalau aku mula pum aku akan laras kepada yg paling slow..bila rasa susu dah nak kuar tu naikkan lagi..pastu pump macam biasa..Alamak aku rasa aku tak reti la nak buat review nie..tapi bagi aku Spectra 3 memang bagus..nak lagi bagus gunakan double pumping..boleh pum dengan cepat..Boleh havy duty..Tu la serba sedikit review kalau ada soalan komen la nanti insya Allah aku jawap..

Untuk Set aku aku beli kat http://www.enjoybreastfeeding.com tapi bagi aku set amazingmom nie tak sesuai dengan pum nie..sape nak beli Spectra 3 tp boleh beli beg lain kot..tu je la..tapi Enjoybreastfeeding memang terbaik..beli online pun best je..

k.caw cendol..

Monday, October 15, 2012

Work in Progress

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

sekarang nie aku tengah giat menjahit..sejak ada Ummar ni, perasaan untuk mengait tak datang-datang lagi. Tapi aku menjahit..Sekarang ni tengah jahit Mei Tai Carrier..Sebelum hujung minggu ni kena siapkan sebab nak gi cuti-cuti Malaysia hujung bulan nie.Tak larat nak dukung Ummar..huhuu

Ummar masa 3 bulan dah 5.9 kg.

Sebelum ni ada jahit peasant blouse zahra..nanti aku up gambar.. buat seluar sekali tp jadi macam seluar fit seluar zahra tu..Hahahah aku budak baru belaja..

Rindu nak buat entri hari-hari tapi tak de idea..huhuhu
k.caw cendol..

Friday, October 12, 2012

Pink Happy family at Home


As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...



Hari raya kat opis aku pakai baju merah. Orang opis tanya sedondon ke dengan suami merah..ya..tok raya ke 2..Pink pun En Asben saya pakai..hehehe manis jekan lelaki pakai pink..hehehe..

kalau cat umah warna pink pun cantik kan..heheheh..
k.
caw cendol..

Thursday, October 4, 2012

Kad kredit

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

Aku perlu ke kad kreadit..korang guna ke kad kreadit..




sebab apa aku buat entri ne..tadi orang UOB Bank Call offer aku Platinum kad..Sebab dia kata rekod aku cantik bayar duit rumah..aku rasa macam nak tapi boleh ke aku kawal diri kalau ada kad kredit..

Bila kad kredit diperlukan :

Bila aku nak beli barang dapur dan barang anak-anak sebab benda2 tu semua En Asben yang beli..

Dulu En asben offer jadi supplemantary kad dia..dulu tak nak tapi sekarang mungkin perlu kot..tapi kalau aku bayar sendiri aku tak nak.hahahaha...tak cukup duit rasanya nak guna kad kredit..

aku tak nak jadikan kad kredit tu sebagai alternatif waktu tak de duit..no..no..no..tapi aku ni bukan jenis shopping pun..Tapi En Asben kata aku nie boros..camno tu?

Korang macam mana yek guna ke kad kredit..untuk apa ye?

k.caw cendol..
(makan cendol dgn rojak mamak sedap gak nie..hihihih)

Wednesday, October 3, 2012

Wordless Wednesday

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...



Friday, September 21, 2012

BreastFeeding

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

Alhamdulillah dalam usia Ummar 2 bulan 3 minggu ni Ummar masih minum susu ibu dia ni. Aku sebenarnya sangat fanatik dengan breasfeeding ni. Bila melawat kawan-kawan yang tak dapat BF kan anak dia kau rasa sedih sangat.

Untuk anak nombor 2 nie En asben buat pelaburan besar untuk belikan aku pun dan set kelengkapan untuk mengepam.Masa Zahra dulu aku pinjam pump opismate aku kak awin..sangat berjasa pump dia aku mengepum sampai usia Zahra 2 tahun, tu pun sebab kak awin dah besalin..kalau tidak aku pum sampai ke sudah kot.

En asben belikan aku pum Spectra 3 tu pun sebab pum tu je pun aku nak..aku  beli set kelengkapan kat  www.enjoybreasfeeding.com. Tapi sebenarnya dilubuk hati aku, aku berkenan Madela yang tah hape2 tu..Tapi madela tu sangat mahal, aku rasa belum sampai taraf aku nak pakai pum mahal tu..Aku rasa macam tak gamak pulak nak pakai pum mahal-mahal..hehehe mungkin sebab aku ni jenis kedekut kot...heheheheh..

Ahmad Nursi
12/7/2012

Ummar
28/6/2012
Tapi Alhamdulillah, tak silap aku sejak hari ke-4/5 kot aku dah mula buat stok..Biasa-biasa je stok aku masa dalam pantang tapi aku xde gambar pulak..Target aku nak dapat 100 botol tapi tak berjaya..Tapi aku tak putus asa..sebelum aku mula kerja aku buat lagi stok..Alhamdulillah..berbeg2 susu aku kat deep freezer rumah ibu aku kat Ampang...Penuh deep freezer ibu aku dengan susu aku, dengan susu akak aku yg besalin 2 minggu lepas aku besalin..

Alhamdulillah sekali pum double pumping boleh dapat 4 oz..paling banyak pun aku boleh dapat 8 oz..yang penting nak susu kita banyak kena rajin pum atau kosongkan b kita dan rajin direct feeding kepada anak kata..
dan yang sangat2 penting kita kena yakin dengan diri kita yang susu kita banyak..tak blh susah hati, risau, sedih..dan yag -ve tu jangan la..sentiasa happay go luck walaupun aku nie penat..hahahah..

dan yang aku pentingkan sekali aku dah BERHENTI MINUM KOPI..kena pantang En asben tak bagi minum dah..elok la susu aku..Minum horlik dan milo je..

k. la nanti kita share tip breasfeeding lagi je..tip ni bukan fakta tapi hanyalah pengalam aku sahaja..mungkin ada faktanya tapi tak tahu dari mana..

untuk ibu-ibu yang nak nyusukan anaknya..

HAPPY BREASFEEDING...MUAHHH..
k.caw cendol

Thursday, September 20, 2012

12 Sept 2012

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

hari rabu minggu lepas bday aku.. En Asben dah buat suprise konon2nya suruh Cikin datang open house umah MIL masa 6/9/2012..dia suh Cikin beli kek.. aku potong kek denga MIL. Bdaya MIL 4/9/2012..




Tu tak kira tak suprise dan romantik sangat aku rasa.. Yang suprise dan romantik dia buat kat aku pada hari kejadian dia hantar sejambak bunga mawar kat opis aku..Waw!!aku malu..tapi mahu..heheheheh..cantik bunga Mawar merah putih untuk ku..huhuhu..




Malam hari kejadian En Asben tanya nak makan apa aku kata rasa nak makan Nandos..Punye jauh kami makan..Sampai ke Setia Alam Mall kami gi makan..High end Setia Alam Mall nie bagi aku..Hahaha sebab confirm kedai2 branded2 kat situ aku tak masuk..sebab aku tak pakai branded2 pun...tapi tempat tu memang seronok..Ada air pancut warna warni..Seronok Zahra tengok..



ini gambar ummar terbaru..Usha slek je umma kat ibu..heheheh

k.sekian.
caw cendol

Salam Takziah

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

Salam takziah aku ucapan kepada Hafizah Binti Anuar Sharifuddin atas pemergian bapanya yang tercinta. Fiza ni kawan baik aku sejak kecik-kecik dulu..Aku selalu lepak umah dia dan makan umah dia masa keci-kecik dulu..Ibu aku kata macam tak de rumah..

aku ingat lagi masa kecik 6 thn kot abah fiza buatkan dia buai depan umah..aku naik atas buai tu, abah dia buai aku laju2..takut..

Apa pun aku harap fiza dan keluarga tabah dengan dugaan ni..Abah dia dah 3 bulan dok hospital..Allah lebih sayangkan dia..

Fiza, aku harap persahabatan kita kekal hingga akhir hayat..i Love u..muahhhahahahaa..

Aku baru lepas gi melawat fiza..abah dia dikebumikan di Kg Sg merap..Opis aku dekat je dengan kg dia..

k.caw cendol..

Tuesday, September 18, 2012

IKEA 2 hari berturut-turut

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

Apa kami buat cuti 1 Malaysia?

Khamis malam jumaat lepas Zahra muntah2 sampai 6 kali malam tu. Bagun pagi aku dah pening tak cukup tido.Aku tak lalu nak gi keje, mula-mula nak amik cuti lepas tu bermula dari tak cukup tido, aku pening kepala lepas tu perut pulak masuk angin.

Zahra dah ok ibu pulak kong. Lepas gi klinik amik ubat zahra dan Ummar dua2 selsema..Aku pulak pening kepala..En Asben belikan nasi bungkus, aku tak lalu nak makan..lagi la perut aku masuk angin..yang aku nak, adalah nak tido je.. En Asben gi solat jumaat, lepas suap zahra makan aku pun landing tido balik.. sakit sangat kepala..En Asben gi keje balik pun aku xsedar..

Malam aku makan roti gardenia yang krim tu..masa magrib abis aku muntah roti2 tu semua..wekkk..

Lepas En Asben balik keje, dia yang kemas umah semua..aku sangat tak larat nak kemas umah..Ummar kecik lagi tak kang kandung pulak aku nie....huhuhuhuh..

Umah kena kemas sebab hari sabtu nak balik Selesa, nak anta susu-susu ummar simpan kat Deep freezer kat Ampang..

Hari Ahad plan duduk kat Selesa je tpi dah bertukar..Ahad gi IKEA beli Tv braket dan para-para untuk DVD dan dekoder Astro..Macam-macam la beli hari ahad tu tapi aku tak tahu bape la total, sebab bukan aku yang bayar.En Asben beli rak buku yg ada peng


Hari Ahad gi lagi..Beli lampu untuk aku nak menjahit, beli lagi pasangan lampu tok ruang tamu
Ni para tuk TV
Lampu ni sepasang tok kiri kanan TV

Ni lampu tok menerangi aku bila time menjahit..blh bawak gi depan lampu klu nak mengait kat ruang tamu ke..
tu je la citenya..gambar-gambar semua tak sebab masa cuti tu aku gi tinggal kamera kat opis..bijakkan..
TV dah siap pasang nanti aku amik gambar..

k..caw cendol..


Wednesday, September 12, 2012

WW : 12 Sept 2012

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

Today is My besday 29 years old....

-Giveaway dari Crochet.is.Fun-

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

Hari nie macam rajin nak join GA..Hadiah sangat aku suka dan idam-idamkan..


gambar kat atas nie hadiah2 GA ni..sape nak join klik gambar..

k.caw cendol..

Wednesday, August 29, 2012

Detik-detik cemas tragedi 28 june 2012

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

ini sambung dari entri sebelum ini..

bila aku sampai hospital dalam 12.10tengahmalam masa tu..mmg dah sakit gila, tak blh jalan dah. Aku ditolak dengan kerusi roda. terus masuk Labor room. Untuk Pengetahuan kawan-kawan aku besalin di Hospital Columbia Puchong.
Masuk Labor room nurse yang bertugas cek bukaan jalan aku. DIa kat pangkal rahim lembut boleh buka cepat..Alhamdulillah ada peluang aku nak besalin normal..gembira aku..bila dah jam 1 pagi doktor pakar pun sampai..dia pecahkan air ketuban dan dia bagi tahu pangkal rahim aku dah bengkak..dia kata klu dah bengkak dah susah dah jalan tu nak buka..aku pulak sakit kontraktian aku lain macam..nurse pun kata macam tu..masa ini bukaan aku dah 5cm

lepas doktor cek dia marah nurse dia kata apatah..ada ada something wrong yang nurse tu tak bagi tahu doktor awal-awal dan menyebabkan aku jadi mcm tu..sebelum doktor datang tu nurse dah bagi aku ubat tahan sakit yang ngantuk tu..aku nak epidural tp dia tak bg..huhuhuh..Doktor raja kata tak pe dari 1.10 pagi sampai 2.10 pagi dia bagi aku masa untuk bukak sampai 10 cm kalau tak kena czer sebab bila aku kontraktion jantung baby lemas..aku dah sedih dan down gila time nie..

masalah aku bila kontraktion aku tak dapat tahan kesakitan tu, sakit je automatik aku termeneran..tu sebab pangkal rahim aku bengkak...huhuhhuhu
bila doktor sampai 2.10 pagi tu..dia kat still 6 cm suruh aku sign tok czer..Untuk pengetahuan korang masa zahra dulu aku besalin kat KPJ Selangor kena 8k..Masa nak sign tu En Asben kata jangan risau pasal duit..Yang zahra punye dulu pun tak abis lagi potong gaji..tambah lagi..dengan sedih aku sign la..

Bila dah frust sangat nak kena czer, aku rasa punya la lama hospital ni buat preparation nak czer (air mata aku dah bergenang dah ni nak taip ni) aku tak tahu la kol bape depa tolak aku ke bilik bedah..tapi Ummar Bin Safri Keluar dari rahim aku jam 2.49 pagi..kol 3.30pagi aku dah ditolak kuar dari bilik bedah..Selamat la aku melahirkan Ummar

masa tu aku risau sangat. En Asben tak boleh masuk sebab malam ke sebab pembedahan kecemasan(aku dah lupa)..Untuk kali ke-2 dia tak nampak aku bertarung nyawa..aku nak En Asben potong tali pusat anak tp tak de rezeki..Agaknya kalau dia tengok aku bertarung nyawa mesti dia lagi prihatin dengan aku dan anak-anak kot..Sorry abg, untuk kelahiran Ummar ni abg lagi relax dan santai keatas kami..huhuhuhu (sedih)

Aku sedih sampai sekarang bila fikir balik aku xdapat besalin normal, sebagai wanita ingin juga aku nak rasa macam mana rasanya besalin normal tu..susah nak cite perasaan tu..Mungkin orang yang rasa baru dia tahu kot..Kalu terfikir balik mesti sedih..Orang lelaki tak faham perasaan tu..

Tapi Alhamdulillah nasib aku dengan berat hati sign juga untuk czer tu..kalau tak tahu apa akan jadi dengan Ummar..

Bersambung lagi lepas kelahiran ummar..

k.caw cendol...

Tuesday, August 28, 2012

Tragedi 27 june 2012

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

Aku tak tahu nak mula macam mana..
Sebenarnya pada hari rabu 27.6.2012 aku bangun pagi, aku cuci2 tut..aku tgk eh turun darah Dan lendir..tapi aku tak kisah sbb sikit je. Tak kena pantis pun..aku layan je. Hari tu aku plan nak MC sebab aku Ada cek up kat hospital Columbia dengan Doktor Raja Juhaidah. En Asben cuti juga sebab dia Ada urusan, pagi tu siap-siap hantar zahra ke taska. Pastu aku gi Hospital, aku bg tahu doctor aku macam ada turun darah. doktor Raja relax je Tanya aku, nak cek tak..aku pun jwp la dengan relax juga, nak cek ke?tak payah la aku kata..hahaha aku confident je lambat lagi.

Lepas cek up semua, aku ikut asben aku gi Pejabat tanah Daerah Petaling, Gi MBSJ la, pastu gi tapak projek..yang paling best aku siap turun tapak projek En Asben aku..En Asben jumpa kawan dia aka kontraktor yang bakal buat projek en asben..Masa tu perut aku dah sakit-Sakit dah tu..hahaha aku tahankan aje..Sebab doctor Raja kata pagi tadi kalau dah sakit jalan-jalan dulu kat rumah, dah Sakit sampai tak boleh jalan baru datang ke hospital...huhuhuhuh..

Kemudian dah dalam kol 3 tu, baru la nak gi makan..kami gi makan kat Sri Melur kat USJ tu..En Asben Panggil kawan dia Burn, jadi melepak la aku dengan Burn & nurul Isteri burn..huhuhuhuh..aku makan Kari kambing tu..sebab baca kat babycenter.com  kalau nak cepat besalin makan kari..aku layan la..perut aku dah Sakit gilo dah...last2 aku cakap dengan En Asben, dah la jom la gi amik zahra kat taska, masa tu dah kol 5 lebih dah..berejam juga aku melepak..bila dah amik zahra, aku solat kat opis sebab taska zahra kat opis aku..

Masa aku nak solat tu, tanda  darah aku semakin banyak tapi gagah aku sebab tak meleleh kena pantis lagi..

Lepas solat magrib Sakit aku semakin mengilo..huhuhu Sakit sangat, masa nie aku baru nak kemaskan baju zahra..zahra pulak kacau-kacau aku..angin aku dengan menahan kesakitan tu..

Takdir yelah ditentukan..Adik-beradik aku nak datang rumah sebab nak amik road tax kereta kancil aku yang mereka bawak..Boleh pulak dorang nak gi makan burger bakar kaw-kaw..aku cakap korang gi la beli bungkus bawak balik..aku dah sangat2 tak larat nak berjalan..dah sakit sangat..Aku mintak dorang belikan aku nasik ayam..sakit yang amat sangat buatkan aku tak selera. lebih kurang kol 10mlm adik2 aku balik Ampang bawak zahra sekali..

Aku mampu bertahan lagi..tahan lagi, sampai jam 12 malam aku cakap dengan En Asben. Abg, dah la jom gi hospital..Kesian En Asben kepenatan..Masa adik-adik aku datang tu En asben kuar gi jumpa sape tah nak uruskan pasal tanah mak dia..Dengan dari pagi tak rehat, tangah malam gi hospital pulak..

bermula detik-detik cemas aku..
bersambung di entri berikutnya..kang panjang2 korang boring pulak..

k.caw cendol..

Saturday, July 28, 2012

rindu sama 2 buahhatiku

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

Sejak hari selasa malam aku tido ber3 dengan zahra dan Ummar. En Asben outstation Meeting kat Melbound, Australia..Huhuhuhuh tapi ok lagi aku dok umah parents aku kat Ampang..Ramai orang dan aku berpantang pun secara berduet lepad 2 minggu..Haypening umah ibu aku(ini kita cerita kemudian)..hehhe..

Hari rabu nenek(MIL) aku amik zahra bawak balik selesa hillhome pulak..huhuu lagi sunyi, semalam tido berdua dengan Ummar malam ni pon sama..nak masuk 3 malam tido ber2 dengan Ummar..Sayu je hati ini..Dah la tak dapat skype video call dengan En Asben..windu..tapi aku tabahkan diri ini labu..mana boleh nangis..nikan tengah dalam pantang nie....Sekurang-kurangnya aku dapat tahu khabar En Asben dari sms skype..ok la tukan.Alhamdulillah..

Aku tengah pantang ni En Asben yang kemas baju dia nak gi outstation..Kesian dia..Maafkan Yaati abg..tak dapat membantu..Dah la dia bawak baju kerja dengan 1 kot je..Suhu kat sana 4 - 10 c..Dia kata dia tahan je sejuk kat sana. Aku risau nanti dia balik Malaysia, takut En Asben aku tu demam..Haruk pulak nak menjaga nanti..Tahu-tahu je lakan kalau orang lelaki sakit macam mana manja dia..hehehehe

Zahra tak tahu la esok ke lusa nenek anta dia balik Ampang..Dia Happy je kat sana..En asben esok nak gi tengok Australia Football (aku pun tak tahu macam mana gaya football tu) tak paham En Asben cito..hahah En Asben pun tak tahu macam mana..Bos dia dah beli tiket ajak..terpaksa la dia balik Ahad pagi..

Tak sabar nak tengok gambar dan tahu cite En Asben dari Australi..

ini aku boleh update blog sebab En Asben tinggalkan laptop dia..Dia bawak yang baru conpany baru bagi..Selalu kalau time En Asben keje dia tinggalkan aku iPad dia..susah nak update blog guna iPad..leceh..mana tah nak cari tempat nak masuk gambar..bila tak boleh masuk gambar aku jadi bosan nak update blog..aku updated Fb je kadang-kadang..gitu la ceritanya..

Kepada kak Nur, terima kasih sebab tunggu-tunggu saya updated blog..Terharu rasa ada juga orang nak tahu kabar saya..

Friday, July 27, 2012

Ummar Bam Bam

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

Nama Surat beranak : Ummar bin Safri
Nama Panggilan :Ummar Al-Khatab
Tarikh Lahir : 28 Jun 2012
Masa : 2.49 pg
Cara Lahir : Emergency Czer
Berat masa lahir : 2.76kg
Panjang : 47cm

 Beberapa jam selepas dilahirkan


Lepas mandi hari yang sama..Nurse mandikan siap buat rambut pacak

 7 hari masa gi hospital cek kuning & cek luka perut ibu
 Kakak zahra 1st time jumpa Ummar..Malu2 tapi mahu
 2 hari
 9 hari

30 hari..27 july 2012
Ummar Bam bam..comel gak klu bam bam sampai besar..

K.caw cendol