Followers

Thursday, December 29, 2011

Krismas 2011

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

aku rasa krismas kali adalah yang paling tak best sekali. sebab rasa macam balik penang tu balik hari je kan..gi pagi sabtu 24/12 balik pagi ahag 25/12..tak syok la dan penat. pastu masa Krismas eve tu time sedara2 bagi hadiah tu, zahra tido. agaknya penat seharian dok dalam kete on the way. So, zahra kena tunggu setahun lagi untuk Krismas. dah la masa pek hadiah2 tu dia separuh jalan tido(ok, tak ngacau) tapi ms ada 2 hadiah lagi nak pek dia dah bagun. dia kata nak bagi hadiah2 tu nnt. tapi malangnya malam eve tu pun dia tido jugak..kesian anak ibu..

zahra byk dapat buku colour dengan pencil colour..ada dapat flash card wild animal..suka benar dia dgn animal2 tu..terutamanya hamster..hehehe comel.. Dia suruh aku panggil dia kakak hamster..hehehe suka benar aku panggil dia kakak hamster.ada dapat sepit topi krismas..

nak tahu sebab apa aku panggil dia kak hamster?ni dah tukar tajuk ye..
ptg semlambalik keje aku lenguh kaki..aku masak2 nasik nak buat nasi goreng..lepas tu aku baring kat bilik..dengan pening lagi..huhuhu..umah aku TV rosak so, zahra xdapat tgk upin ipin ke kartun petang tu..mula2 aku tido ok..dia main apa tah kat sinki, panjat sinki. tapi aku dah simpan dah pisau bagi..klu jatuh biar dia rasa serik sikit..ibu ajak turun xnak..tapi dia baik2 je main kat dapur tu..

bil dia dah bosan dia kacau aku..aku bwk air dalam botol plastik..dia picit botol abis tumpah..ni dia buat keje senyap2 nie..pastu spek mata aku, aku bukak letak tepi, sekali zahra makan/ gigit aku punye spek yg kat tempat hidung tu..macam mana aku tahu?

bila dia dah bosan dia poo poo pulak..abis la dia kejekan aku bagi tahu dia yang dia poo poo...mak aiii, aku yg kalah tgh tido tu terus segar sebab busuk..
sedang cebok poo poo dia, aku tgk dia tgh kunyah sesuatu..apa zahra mkn tu? pastu dia tunjuk2 spek mata aku yg kat hidung ni..sebab aku xde bagi dia makan apa2 sebelum aku tido tadi..aku dah hairan..sekali aku tengok kat hidung tu separuh dah abis, nasib sebelah je dia kerjakan..aku geram..kena la setepek kat bontot dia..pastu aku kata, kakak nie macam hamster la makan ibu punye spek..kakak hamster aku kata..dia suka aku kata dia hamster..comel je.. tapi aku rasa zahra takut kot dengan hamster..tengok boleh la..

sebab ari tu bawak dia umah member asben ada bela rat/tikus..dia nak tgk je bila aku tak temankan, dia bising2..aku suka hamster, tapi En asben tak suka..klu nak bela binatang pon kami akan bela kucing kot tapi En Asben kata tak payah la..sebab umah kami kan teres 8 tingkat kami kat tingkat 2 jadi leceh nnt klu kucing poo poo merata2..
dulu ms ngandungkan zahra aku bela kucing sampai kucing beranak jadi 12 ekor..tapi masa tu sewa dok umah bawah. ok la..sekarang no no no..

k.la caw cendol

Thursday, December 22, 2011

Ada Handphone Kalis Air?

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

hahahah sekarang aku xde handphone. Dah rosak sebab dah kena bawak mandi time gi sungai congkak ari tu..sekali sekala rasa macam aman je xde hp nie..kadang kala aku rasa sunyi...huhuhuh..aku kalau ada hp pun aku tak suka call...aku suka sms je..sebab aku rasa kalau aku cakap dengan hp mmg fail..macam tak tahu nak mula cakap apa dulu..heheheh ada ke orang macam aku nie yek...asben aku marah kalau macam tu..

dan sekarang aku sangat sayang duit aku nak beli hp..walaupun ari nie dah  bonus dan cek claim dah dapat. aku tak tahu la nape aku nie sgt syg duit2 tu..ke aku nie kedekut yek..heheheh..hp barang RM100 pun boleh dapat kot..tapi aku nak mintak Eb Asben kot2 bg hadiah krismas hp ke..tapi en asben kata dia nak cari hp yang kali air..ade ke?dia kata ala yg ada cover macam orang bawak kamera tangkap gambar dasar laut tu..macam mana yek...aku tak boleh bayangkan..

kalau kawan2 ada cadangan hp kalis air bagi tahu la aku yek..

sejarah hp aku..
1. masuk mesin basuh kena rendam 2 jam..jemur kat panas..boleh hidup lagi..amin..
2. bawak mandi sungai songkak..jemur kat panas..hidup mati hidup mati..aku asume dia dah mati terus..heheheh
aku pakai hp cap samsung  model yg RM100++ tu je..ada kamera bodo2 tu je..tp aku la..asben aku pun kagum dgn hp tu..hehehehe

sape rs byk koleksi hp cap ayam tu..bg la aku pakai..huhuhuhu

k caw cendol..

Tuesday, December 20, 2011

Zahra dengan Babah kat umah & Krismas

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

en Asben menghabiskan cuti kat umah..plan dia betulkan wiring. baynak suis kat umah rosak. terpaksa guna extention wire dan menentionkan aku nak masak kat dapur..wire mesin basuh halang perjalanan aku dari section dapur gas nak ke sinki..wire tu juga menyebabkan aku tersadung dan mengorbankan sos cili life yang baru beli..aku gak salah dah guna tak nak simpan terus time tu..huhuhuh..harap2 lepas nie ok sikit..

tapi kecoh-kecoh pasal masak, sejak ngandung nie bape kali sangat aku masak. aku tak bape nak lalu makan malam. tu yang mood masak tak mari tu. tapi malam tadi baby aku ke aku..hehehe nak makan kari daging..nak kari daging yang masak sendiri pulak tu..aku masak mlm tadi mula kol 8..kol 9 baru aku makan..layan feeling makan nasi dengan kari daging sorang2..hehehe..biasa je pon..tak dapat santan fresh pon daging pun daging korban..hehehe..janji puas..heheheh..balik nie klu ada lagi nak layan lagi..hehehe..yang zahra dan en asben ah makan sup kentang dengan kruton..depa dah kenyang sup kentang dah abis tu yang paksa diri masak tu..

ok berbalik kepada tajuk diatas, lagi en asben plan nak gi beli hadiah Krismas tok sepupu dia nanti.kami balik Penang Krismas nie..so, klu balik kena la bawak hadiah. sebab memang balik nak lawat sedara mara dan raikan krismas. Seronok krismas nie, nnt sampai2 je sana amik hadiah yang kita bawak letak bawah pokok krismas tu....banyak la hadiah..aku batak la sikit sebab orang melayu tulen nak sambut Krismas. tapi thn nie bukan kali pertama aku raikannya..dah byk kali dah sejak bercinta dan bertunang..hehehehe...

sebenar ibu jelous zahra dok dua orang kat umah..siap gi foya2 berdua..heheheheh..zahra tak penah berpisah dengan ibu. hari ni seharian zahra dok dengan babah..klu ibu gi buat rambut penah la zahra tinggal dengan babah..heheheh

Monday, December 19, 2011

Zahra cuba melawan tokey..

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

sekarang zahra sangat macam2 akal..heheheh kalau lepas mandi tu macam nak kena apa je pakai baju dan pampers tu..siksa aku rasa..ngada-ngada..sampai kena panggil babah dia kuar roton kena 2 libas baru nak pakai baju aku..kesian..tapi cakap aku memang payah dia nak dengar. Babah kata memang ibu yg spoilkan zahra sebab cakap ibu dia tak dgr nangis2 tak nal senyap..tak nak gi school nak gi work ibu je..

semalam aku pesan kat zahra..yaya..esok school ye..dia jawab yaya work ibu school..amboi ni dah melawan tokey nie..

macam mana nak yek buat kasi anak dengar kata dan tak melawan ye..harap ada kawan-kawan dan akak-akak senior sudi membantu..

Tuesday, December 13, 2011

Sungai Congkak

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

semalam sangat seronok sebab aku dapat plan gi sungao congkak dengan adik beradik aku. ibu aku ada..ayah pun ada tapi datang last minit.heheheh. aku plan nak wat BBQ ayam tapi aku tak wat sebab ari ahad tu Gi Sunway Pyramid dengan PIL jadi tak sempat nak cari ayam bagai..

aku plan nie ari sabtu malam. adik badik aku setuju. akak aku yang atas aku aka mak teh zahra pun cuti..apa lagi on la..tapi ahad tu aku dah balik Puchong sebab jiran kat umah ada kenduri..kebetulan PIL aku pun nak datang nak cari Laptop kat Sunway Pyramid.

ari ahad tu aku dari apang sampai puchong dalam kol 3++ macam tu..dalam kete akudah letih dah..aku cakap dengan en asben..ni jap lagi ibu tak larat nak kejer zahra nie..mmg pun sampai je Sunway Pyramid tu dia berlari buat macam rumah sendiri..memang en asben la kejar. sampaikan MIL takut tgk zahra lari..takut hilang..

sambung balik sungai Congkak, last kami BBQ ikan keli, udang, sosej bawang, dan terung..heheheh tu semua benda2 yang sempat aka aku capai kat umah ibu..siap bawak budu sekali u olass..sedap tu..oh tak lupa jugak ada kernag bakar...aku tak lalul mkn sebab sarapan lambat jadi perut dah masuk angin..tapi pagi tu aku dah makan nasi goreng kicap ibu aku..sedap nasi goreng kicap..nyum..nyumm..apa saje yang ibu aku masak semuanya sedap..hehehehe

k.tu je liputan cite semalam..cerita hari nie lagi haru..next entri klu rajin..
gambar KIV kat kamera adik aku..aku ada penyakit M tangkap gmbr sebab bateri asyik kong je..

k..
caw Cendol..

Thursday, December 8, 2011

Jiran aku call sebelum lunch tadi..

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

tahu je lakan kalu dok rumah flat.jiran2 sangat prihatin. itu memang tidak dinafikan. kadang2 rasa bersyukur kadang2 rasa rimas.
ari nie jiran aku call bagi tahu rumah sewa En asben, atas umah aku 'berasap' mengelabah aku. tu pun dorag tahu sebeb sebelah rumah tu ada buat renovate jadi indon tukang tu yang peran. rumah sewa asben disewa oleh bangla. aku dah penik call en asben suruh dia bagi tahu penyewa dia tu. penyewa dia keje kat rumah kedai berdekatan rumah kami.
rupa2nya dia panaskan kari pastu tak tutup api.dah berlubang dah periuk dia.agaknya dia panaskan terus gi keje kot...aduh bisa gugur jantung macam nie. asben aku cepat suruh aku follow up dengan akak call aku tadi. yelah takkut umah tu terbakar.
akak tu kata klu bagla tu balik mmg dorg pakat pecah pintu..sebab takut jadi kebakaran yang besar. macam2 la jiran aku nie..aku pun setuju kalu dia pecah pintu tu..selamat semuanya..

k. caw cendol..

Wednesday, December 7, 2011

nak pad nano ibu..

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

haaa satu aku tak paham zahra nak apa tu..hujung bulan lepas aku ikut En asben gi JB dok kat Hotel Selesa..bukan dok Selesa Hillhome ye..Hotel Selesa..
satu pagi ke petang tak aku tak ingat zahra mintak pad nano..aku tabya apa benda tu zahra..pad nano..dah la malas ibu nak layan sebab tak paham..rupa2nya nak Ipad 2 nak main game..hahahaha en asben dah senyum dah dia nak Ipad la..nie gara2 babah dia la kata kata anak Ipad tu Ipad nano..ajran sesat betull...aku yang tensiion..
lagi tension zahra dah kuasai Ipad tu..tapi dia tak nak main dia nak punggah semua game..

skrg ni En asben tengah rancak main Game Smurf..kumpul beri2 la..tanam tuai apa pokok tah...aku selalu jadi mangsa kena tuai tanaman dia tu..motif aku tak tahu pun..klu dia tgh drive ke hape ke..
last sunday zahra sudah main Ipad sorg kat belakang ( ontheway dari selesa ke puchong kot ke puchong ke selesa) tak ingat sebab buat balik hari 2 kali sunday lps..sekali zahra dah guna beri2 yang En asben kumpul sejak mula2 main game tu..aku gelak je besar2...

ya tu dia zahra dah pandai main game ipad..abis la abg..
En asben balik je dah tak mintak dah Ipad kat En asben..amik sendiri tu dalam beg laptop en asben..hehehehe aku yg takut klu Ipad tu jatuh..dah la dapat Free tak pasal2 kena beli baru pulak kan..hahahahaha...

k..zahra keep it up..belaja main game elok2 tak yah ibu nak main game tok kamu ye..
caw cendol...

Zahra 2 thn 6 bulan ++

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

zahra sekarang ni sangat bijak berkata-kata. walaupun cakap pelat tapi akal dia nak bercakap kadang2 tak larat aku nak layan. En asben pernah panggil aku yaati nor (nama penuh siap nama ayah aku tu) zahra pun dah melekat panggil ibu dia nama penuh. geram aku budak kecik nie. skrg nie dia bahasakan diri dia yaya..mcm yaya boboyboi pulak..hehehe..mmg pelat.tu la jadinya. tanya nama Zahra binti apa elok je dia jawap safi (safri sbnrnya) la tu bunyi dia..
ada satu hari tu aku layan zahra borak, tanya nama dia dia jawap zahra binti safri,

atuk nama apa, sofyart aku cakap dia pun ikut - pupat...
ok..nama ashu (maksu adik asben) sofiah..dia pun ikut. - pupah...
ok..lagi nama paklong apa safuan..dia ikut - pupan...

aku bantai gelak dari LDP kat Seri Kembangan sampai umah kat Puchong Utama tu..hehehehe..aku ulang2 la sampai dia sebut betul mcm tu jugak bunyinya..pupat atuk..pupah ashu..pupan paklong..hahahahhaha lawak2

nnt zahra baca tau kisah nie..hehehehe..
pastu skrg ni zahra dah pandai baca doa makan..aku rasa tu pencapaian yang baik walaupun aku tgk anak orang lain awal lagi pandai baca doa mkn..
sekarnag nie nak belaja doa tido..tapi..dia pandai2 ubah doa tia..

Doa Tidur,

Bismika Allaahumma ahyaa wa amuut

Doa tido versi zahra
Bismika Allaahumma baarik lanaa fiimaa razaqtanaa wa qinna'adzaabannar.

boleh tak macam tu..heheheh ibu dia kena giat lagi mengajar tiap2 malam...
tu la anak2 nie kadan buat kita ketawa..bila dia meragam buat kita sedih..huhuhuh..tapi sekarang zahra memang pandai menghiburkan sape2 je yang dengan dia..

k..caw cendol..

Tuesday, December 6, 2011

Jiran depan umah atas setingkat - mati gantung diri

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

misteri tak korang baca tajuk..ampun2 blog nie dah bersawang dah..bape minggu dah aku tak buat entri..sejak disahkan ngandung nie aku banyak penyakit M..
tapi sebab ada cite best nie aku gagah jugak la buat entri tok kenang2an.
aku tak tahu pon kejadian nie berlaku sampai la ahad malam penyewa en asben atas umah aku bagi tahu. jiran kami tu depan umah sewa en asben je..mmg aku bukak pintu umah nampak la pintu umah tingkap jiran tu..
mayat jiran tu diambil oleh polis hari sabtu time aku tak pasti, sebab lepas keje jumaat tu kami terus balik Umah MIL. tu yang tak tahu. Dengar cite dah berbau, tu pun aku tak bau. Jiran2 semua diselubungi misteri dan takut2. tapi alhamdulillah ms mayat di bawak kami tak de. jadi perasaan takut tu kurang..tapi ada la jugak..hehehehe

k
caw cendol..

Thursday, November 17, 2011

Wean off @ putus susu zahra

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

zahra fully breastfeeding 1 thn 2 bulan..dan menyusu sehingga 2 thn 3 bulan. Sekarang zahra 2 thn 6 bulan..
aku dah bentikan dia susu badan kalau tak silap aku minggu bday aku.. 12.9.2011 dalam minggu tu la 15.9.2011 kot.

apa cara aku buat?
pada suatu malam aku buat susu botol tok dia sebab dah nak tido..dia reject tapi sblm nie mmg sllu buat susu botol dia minum main2 je..skali mlm tu aku dah rasa macam penat sgt..kalau dia tak minum susu sebelum tido, dia akan bergayut sampai ke pagi..mana aku larat dah..

bagi botol tak nak..aku dah geram..aku kuar bilik buat project dengan asben aku..buka lucah ye..tapi projek letak nescafe kat nipple..konon2 pahit la nanti...skali aku masuk bilik balik bg dia BF dia relax je isap..aku dah geram nie..dia boleh isap sambil senyum2 riang gitu...

aku : zahra jap benti jap bukak mulut..dia pon bukak..rasa apa
zahra : pi babah (kopi babah)

aduh lagi aku geram..terbakar je..en asben yang memerhati gelak je..
aku geram aku kuar bilik balik gi dapur amik SIRAP ROS letak kat nipple jadi la macam darah2 tu..sekali zahra nak isap..

zahra : ibu apa ni
aku: sakit zahra(nada sedih mcm nak nangis)zahra dah tak boleh isap tek ibu sakit..darah.. padahal aku belakon je..dia kesian dan takut kot..aku bagi dia botol susu yg dah buat td,dia minum ok je...

teknik ni aku tanya masa ada parenting talk kat opis.aku tanya Wife kepada Hj Zamani. Ustazah tu kata penglihatan tu lagi berkesan dari rasa. Nampaknya aku cuba dan berjaya.

tak silap aku 2 hari ke 3 hari aku tetak sirap. yang lain2 bila dia nak aku tunjuk je pastu aku kata sakit..zahra pon paham ibu sakit walaupon olok2 je..
lepas je aku putuskan susu zahra betul2 adik zahra pon letak..alhamdulillah..rezeki Allah.

ini la perkongsian pengalaman aku nak putuskan susu dak kecik tu..

Tuesday, November 8, 2011

Zahra 2thn 5.5 bulan

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

masa nie zahra dah tahu dia nak dapat adik thn depan. macam2 perangai pelik dia keluar. cakap masih pelat lagi..ada ayat yang boleh difahami. ada yang tak boleh faham langsung.

antara perangai pelik zahra skrg :

  1. kuat merajuk, merajuk ada gaya..tak kose ibu nak pujuk nak oii..tp pujuk gak tak sampai hati..lama pulak tu merajuk dia..(ikut perangai sape?babah ye..)
  2. setia masa nak dukung..ibu tengah masak pon nak dukung lor nie..
  3. tengah2 malam mengamuk macam kena rotan..padahal nak susu je pon..
zahra skrg tahu perut ibu ada baby..dia kata baby perut ibu baby abg adik..layankan aje..tp kdg2 dia kata perut dia pon ada baby juga.heheheheh.macam2 ada la kakak zahra nie..

perubahan ibu..
  1. cepat penat
  2. perut selalu masuk angin kembung..
  3. selera mkn kurang tapi kerap mkn..
  4. kuat marah semacam je..
  5. xde muntah2..alhamdulillah
  6. bila cepat penat asyik nak tido je mata nie..
  7. kurang minat nak mengait tapi bila mula kait nak tido je..huhuhuhu

Model yg mengayakan crochet brooch saya..

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...



Model cilik ni dania..anak tasha..baru 3 thn pandai mintak nak pakai Brooch tu setiap kali keluar rumah..hehehehe ..
 tq sha bagi gambar nie..

Friday, November 4, 2011

Jiran MIL, dah meninggal 3 hari..baru sedar..Misteri

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

sape yang baca ni harap maklum je la..ini kenyataan..baru disedari 2/11/11 oleh mak mertua.

cerita dia bermula..hari selasa tu memang MIL dah mula masak2 tok Raya Haji nie..dia ingat ada bau busuk bau sampah or ada bangkai tikus ke hape ada nampak lalat dah..untuk makluman jiran nie mmg betul2 sebelah pintu je..kalau sape2 ikut cerita aku tahu la kat mana umah MIL. untuk makluman umahnya di dalam sebuah pusat peranginan dinegeri pahang (demi menjaga nama pusat peranginan tu aku tak letak..sape nak tahu cari cerita lama sendiri ya)

bila rabu tu, MIL kata bau makin kuat, bila menjelang tengahari lalat makin banyak..(dah seram dah ni). MIL call FIL yg masa tu ada kat opis..FIL kata tak pe la nanti dia call JMB(persatuan penduduk tempat tu). semasa MIL call baru dia ingat mana Mr T  nie yek lama tak nampak.. sebelum nie seminggu dia tak xde FIL call dia ke China..Untuk pengetahuan Mr T nie tinggal seorang diri dirumahnya. Bila dah teringat dah lama tak nampak Mr T nie..maka FIL buat tindakan balik segera dan caal management..memang sebelum nie Mr t ada bergurau dengan FIL klu lama tak nampak dia atau ada bau ke gi je kat umah dia pecahkan pintu..

Management naik masuk dari veranda rumah MIL ke rumah Mr T.

Maka memang jumpa mayat Mr T tengah duduk atas sofa sambil terbaring sikit.. ..kesian dia..Bila polis dah datang polis cari waris mR t. malangnya warisnya ada di Ipoh. polis angkat mayat bawak gi hospital bila warisnya sampai dari Ipoh. Nape polis tak terus angkat?menjadi persoalan bagi aku..dengar cerita Mr T ada lah muslim. Macam mana mayat tu diuruskan aku tak pasti. warisnya yang datang tu ada cina..so complicated dia punya kisah..

macam nak beraya haji dia sana nanti..kami akan bergerak pulang ke sana esok pagi..huhuhuh..takut pon ada..huhuhuh

k. caw cendol!!!

Thursday, November 3, 2011

Crochet story today...

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...
Bunga besar 3 layer. pin sahaja -tempahan dari salmi


Love keychain..tempahan sari Su

Big Flower 2 layer -Brooch pin & Aligator clip- tempahan kakak aku


brooch pin & aligator klip

brooch bow -tempahan dari kak farid..lama dah nie..baru upload

botol carrier tok en asben bwk flush kopi  o gi keje..

  Semua item diatas adalah hasil kerja tangan saya. semua daya kait. crochet sendiri.
jika berminat nak buat tempahan boleh email :yaatinor@gmail.com atau gtalk yaatinor

k
caw cendol..

Wednesday, November 2, 2011

aku mkn ni semalam..

 As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

Lamp chop ala Seri Pelangi..

kentang tu aku gaul dengan planta dan garam je..susu tak de..resipi ada kat entri yg lain aku mls nak cari..sayur sebenarnya taru coslow..tapi aku pemalas juga nak cari kobis kat kedai bawah..sayur belambak dalam peti ais..

aku ari ahad gi Lancang ada org kawin..so singgah umah mak mertua aku pastu bawak ibu aku sekali beli sayur kat pekan cowboy bukit tinggi..sayur dia fresh..

k.caw cendol!!

Zahra bakal kepoche mcm ibu dia

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

hehehe peristiwa nie belaku malam tadi sebelum ketiduran semua ahli dalam rumah aku. sejak 2 menjak nie aku asyik nak tido awal je..Pinggan mangkuk dinner tak cuci, yg masak punye dah cuci dah..lepas mkn tak larat dah nak ngadap sinki tu..

En asben pulak sibuk deng game ipad 2 dia(benci,,komplen ye ni)hihihihihih..hari isnin malam aku bergaduh2 dengan zahra suruh dia tido dia nak main kat tilam, melompat sana sini..geram aku.

malam tadi aku nak tidokan dia, aku buka Upin ipin kat BB En asben, dia tengok..aku dok sebelah dia dah hanyut sampai london kot..tetiba upin ipin 21 minit abis..kejutkan aku nak lagi kata si kecik tu..aku tukar la yg lain..tetiba ada budak kecik mengamuk nak upin ipin lagi..aku tgk bb tu dah mati xde battery..aku cakap dah abi kena cas..masa tu dalam gelap ok..mn nampak si kecik nak cas..dia pakai ok nak cas bb babah dia..hihihih..
mengamuk sakan..org yg busy main game kat luar bilik sudah dgr, haa tak tido lagi kata si babah..apa lagi babah pon on lampu..haduh..cubaan aku tidokan anak gagal aku yg tido berjaya!!!

time aku dah ngantuk nie la nak bergurau senda..aku dah mengamuk suruh zahra tido..muka dah masam je nak tido sampai kena tegir dengan babah..sori babah..aku tak boleh diganggu semasa tido..menggugatkan tumbesaran aku nnt (hahahahah konon badget baby la)

zahra dengan bahagia panjat2 babah dia, lompat2 kesana ke mari..sampai lutut dia kena aku..aku angin lagi..aku marah..ini dah kol 11.30 hape tak tido lagi..
sekali babah tanya zahra,

babah : ni hape aktif sangat nie..kat school tido bape lama..

zahra : dengan selamber je si kecik menjawap..8..

tergelak2 en asben aku..pandai pulak tu dia jawap 8..hehehehe..aku yg ngantuk pon jadi segar..zahra..zahra..budak bertuah..
kwn zahra semua laki2..dari kiri : Emer Zaquan ( anak burn & nurul). Rayyan ( anak cikin & bad) tu yg pegang tu cikin, zahra, Isyraf Naimi ( anak Ijan & naza)..susah betul nak capture budak2 nie..ni la gmbr paling cantik woo.


zahra the legend..hihih kwn2 semua lelaki..nie gmbr ms jumaat lepas lepaks2 kat Shah Alam..tgk la gmbr tu kol bape masing2 segar...

k..
caw cendol!!

Wordless Wednesday..

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

Monday, October 31, 2011

Blog dah tukar wajah

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

ari sabtu yang lalu tangan saya gatal nak tukar kulit blog nie..skali kulit yg lama saya lupa nak save sebagai kenang2an. sayang betul la templet blog lama tu..Waran oren. saya mmg suka warna oren..eh ari nie saya..saya pulak saya taip..tak pe la kejap saya kejap aku..sukahati jari nie je la nak taip apa yek..

templet blog baru mesti ada sesuatu yang barukan..nanti kalau dah confirm baru saya nak cerita apa yang baru tu..

caw cendoll..

Friday, October 28, 2011

Perkara yang harus diketahui oleh suami ketika isteri mengandung

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

sumber : http://azirarais.blogspot.com/2011/10/perkara-yang-harus-diketahui-oleh-suami.html





sharing is loving ^_^




Adalah menjadi impian setiap wanita untuk memiliki suami yang dapat memahami mereka semasa mengandung. Hal ini kerana pada waktu ini, keadaan mereka tidak stabil dan memerlukan bantuan daripada orang lain terutamanya daripada suami. Tetapi mungkin ramai lagi suami yang di luar sana masih tidak lagi memahami situasi ini.Apakah perkara yang perlu dilakukan suami semasa isteri mereka mengandung?


(1) Luangkan masa bersama isteri

- Mungkin suami terlalu sibuk dengan pekerjaan yang perlu dilakukan. Tetapi mereka perlu berusaha untuk meluangkan masa bersama isteri. Ia kerana pada waktu ini isteri amat-amat memerlukan anda. Dengan hanya berada disamping isteri, ia dapat membantu untuk mengurangkan tekanan yang sedang ditanggung oleh mereka.


(2) Membantu pemakanan isteri

- Seperti yang anda semua tahu, pada waktu ini isteri biasanya akan mengidam. Suami sepatutnya membantu untuk memenuhi kehendak mereka. Selain daripada itu, isteri juga memerlukan makanan yang berkhasiat. Sekiranya suami membelikan mereka yogurt, madu, buah-buahan atau makanan kesihatan yang lain adalah lebih baik.


(3) Perlahan

-Suami perlu tahu bahawa semasa isteri mereka mengandung, segala pergerakan mereka akan menjadi perlahan. Apabila suami membawa isteri mereka untuk bersiar-siar, berjalanlah dengan perlahan untuk menunjukkan anda memahami situasi isteri anda. Tidak perlu untuk memarahi mereka disebabkan pergerakan mereka yang lambat.


(4) Tidak perlu bertanya, terus lakukan

- Semasa isteri anda mengandung, tidak perlulah suami bertanyakan mengenai apa yang perlu dilakukan. Apabila melihat kain banyak tidak dibasuh, terus pergi untuk membasuhnya. Begitu juga terhadap kerja rumah yang lain. Ia adalah ciri seorang suami yang baik.


(5) Belajar

- Semasa isteri anda mengandung, mereka akan mengalami perubahan yang besar di dalam aktiviti harian mereka. Suami seharusnya belajar mengenai tanda-tanda seperti ini. Ia akan membuatkan anda lebih bersedia sekiranya isteri anda marah-marah, terlalu sensitif, kuat merajuk dan sebagainya.


(6) Membantu menyiapkan hidangan makan

- Sekiranya sebelum ini segala tugasan hanya dilakukan oleh isteri semata-mata untuk memastikan suami mereka kenyang, tidak salah sekiranya semasa isteri mengandung, suami pula melakukan tugasan yang sama.


(7) Membantu menjaga anak yang lain

- Ini adalah peluang keemasan untuk suami menghabiskan banyak masa untuk anak mereka. Jangan sesekali melepaskan peluang ini. Ia adalah cara terbaik untuk mengeratkan lagi hubungan anda dan anak.


(8) Membawa isteri ke mana sahaja

- Pada waktu ini, sebaiknya jangan biarkan isteri anda memandu seorang diri. Sekiranya anda mempunyai masa, bawalah mereka ke mana sahaja mereka ingin pergi.


(9) Pinjamkan tangan anda pada isteri

- Apabila isteri ingin memakan ubat, pinjamkanlah tangan anda untuk pergi mengambil ubat. Kemudian pinjamkan tangan anda untuk pergi ambil air suam di dapur.


Tuesday, October 25, 2011

Aku tengah melayan blog nie

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

Blog daddy twins.
Macam best je nak tahu pasal keluarag daddy twind..unik kot bagi aku kuarga mereka nie.

klik la kat link tu klu nak tahu gak pasal kuarga dia. adakah macam busybody kalau nak tahu pasal kuarga orang? aku rasa tak kot..sebab tu daddy twins buat blog sebab nak cerita kat orang..ye ke daddy twins..

k tu je coretan ari nie..

caw cendol..

Monday, October 24, 2011

Jom Jahit Baju Kurung Pesak Gantung

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...


aku rasa macam nak potong kain nak buat baju je malam nie..harap2 berjaya. Insya Allah. Doa2kan takde aral yang melintang.

amin.

caw cendol..

Kari Ikan Merah MIL.

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

Petang semalam aku masak Kari Ikan merah. Ari nie tak yah masak. Lauk dah siap masak petang semalam. kari nie ala2 Penang ala2 MIL. Guna halba campur boleh baca link k.nannie pasal halba campur nie.
Halba campur khas buat Pn Nitasha Koh..hehehehe

ni la Halba campur tu sha..




Resipi : Kari Ikan Merah MIL


1 Ekor ikan merah yang kecik/ 4 keping isi ikan merah ( aku goreng dulu garam kunyit sbb En asben suka yg dah goreng separuh masak tu tak hanyir katanya)
1 bijik bawang besar (hiris)
5 bijik bawang kecik(hiris)
4 bijik bawang putih (Hiris)
1/2 inci halia (hiris)
10 biji bendi (ikut suka nak byk mn)
1 bijik besar tomatoman (belah 4)
nak letak tauhu pok pon ok..aku letak 5 ( potong 2)
1 sudu kecik halba campur
2 pek kecik rempah kari baba's (larutkan dengan air sampai jadi pes)
1 sudu besar serbuk cili (tak nak letak pon xpe kita yg buat dia)
air 1.5 liter
1-2 cawan santan (nak pekat taruk byk)
1 sudu besar asam jawa (ramas dengan air) amik air dia je puan2..aku tapis sebab asam jaya aku byk itam2 kulit dia..En Asben dont like u..
minyak masak tok goreng ikan dan tok menumis.
1 ketul pati ayam 
garam secukup rasa

Cara2
  1.  Mula2 Goreng ikan separuh masak, ketepikan
  2.  tumis haba campur sampai bunyi senyap(jangan hangus ye) & daun kari klu ada..aku xde..
  3.  tumis bahan hiris sampai betul2 layu.
  4. masukkan pes kari, masak sampai garing. masa nie, sila guna api kecil. masa nie aku masak lama. nie yg buat kari sedap MIL kata.
  5. bila dah garing dan bukan hangus masukkan air asam jawa agak2 semangkuk
  6. gaul rata, pastu masukkan air. masak sampai mendidih.
  7. masukkan pati ayam, garam.rasa ok masukkan santan. bagi mendidih lagi
  8. masukkan sayur2an dan tahu pok berserta ikan yg telah digoreng tadi. kalau ikan tak goreng masukkan sblm masukkan sayur ya.
  9. dah siap..bagi dia mendidih lagi sampai kita tgk kuah dia ok..dah siap..boleh mkn skrg..

aku pon dah lapar.Jom gi Lunch..klu bawak bekal kari semalam kan best..huhuhuh

k. selamat mencuba.

Caw cendol.














iPad 2

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

macam mana nak guna iPad 2?

wajib kena ada internet ke?

kena download apa yek?

macam mana nak main game?

lama2 explore sume tak boleh..buat masa nie iPad2 tu bosan..itu hadiah dari company En asben kepada staff2nya yg ke Hongkong ari tu.

sape2 yang expert iPad 2 tolong la ajar kami macam mana nak guna.takut jadi gajah putih je iPad 2 putih tu..

Friday, October 21, 2011

Zahra teruja denga HP Touch screen

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

hahahha peristiwa nie aku tak ingat malam semalam aku rasa...aku rasa rabu malam.
sedang aku asyik tanya adik aku Yunus(pak ndak zahra) pasal dia rombongan gi Thailand, adik aku pon tunjuk la gamabr kat hp Xperia dia..

aku asyik tgh tengok, kan touch screen, tetiba ada tangan kecik yang nak selak gambar tu juga...hahahahahah sakit perut kami yg ramai2 tgh tgk gambar nie gelak..ada hati juga si kecik zahra tu nak sentuh tgk gmbar juga..hehhe sabar ye sayang..kot2 babah ada buah tangan untuk kita yang touch screen juga ke..seronoknya..

heheheh peraq jadinya aku nanti..sebab aku pakai hp cap samsung c450..sangat2 cap ayam je..bak kata en asben hp sendal pintu..dia kata aku tak reti jaga hp.hehehehehe.. apa2 la..aku bukan rajin sgt nak menelepon pon..tak suka cakap kat hp..suka face to face atau sms je..tu la aku..

k. la..

caw cendol..

Thursday, October 20, 2011

Jualan Tudung Ariani

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

alhamdulillah rezeki jualan tudung mencurah2..terima kasih Allah dan kepada yang menyokong jualan tudung ini.
Aku harapkan lepas ni aku dapat buat jualan tudung secara online pulak..

nantikan ya kawan-kawan..

ari nie aku balik ampang zahra dok dengan uwan kat ampang. Sebab en asben gi ober c..sabtu ptg baru balik...

zahra deman sejak dari semalam..rindu babah kot..

k.
caw cendol!!!

Monday, October 17, 2011

Buku

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...


 aku teringin ada buku kat atas nie..aku tgk kat MPH 80++..kat Amazon USD20++je..sape2 ada buku ni..dah tak guna..bagi la kat aku..hehehehe

k la..
caw cendol..

Friday, October 14, 2011

gi Genting 29/9/2011

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

ampun cerita adalah sudah basi..sape nak teruskan, sila baca ya..klu tak tekan X je...hehehe kami kalu gi genting gi balik hari je..sebab umah PIL dekat je kat Selesahill home tu..ada lah dalam tak sampai 7 KM kot..heheheh.. Selamber je klu balik umah PIL breakfast kat Goh Tong Jaya tu. Disebabkan plan nak gi Pangkor tak dapat diteruskan, disebabkan pak polisi tu ada operasi maka..aktiviti jalan2 cari pasal tu diteruskan. tempatnya bertukar ke Genting..

Pak polisi plan nak tido sana..tapi nasib malang hari kejadian, malam tu satu genting Fullybook..mak aiii..sebabnya ada Magic show apa tah..huhuhuhu


layan gambar........





peach no war..tgk apa jadi tangan zahra tu..



baru potong nie rambut zahra nie..mata gatal aka gedik zahra

tak boleh dikawal penat nak kejor

bapa2 yang tak sedar kedarat..


nak kena kejar lagi..ibu nya nie selamber je bagi zahra pakai baju pendek dan seluar pendek sampai ke mlm..xpe zahra dah biasa..cuaca mcm umah nenek jekan syg..hehehhe..selipar kakak(sandal tu dia panggil shoe kakak sbb sepupu dia punya anak akak aku)  je dia pakai gi Genting..tu je yg ada dalam kete..

kasut zahra
kalau dalam kete kita orang pompuan banyakkan koleksi kasut..tapi kete en asben yang banyak adalah  kasut zahra je..mcm kete babah dia tu rak kasut dia pulak..huhuhuh

k. sampai disini saja..

caw cendol..

Thursday, October 13, 2011

BBQ & Steamboat Land, Sg Buloh

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

letih nak bagun tido pagi tadi. Malam tadi makan kat BBQ Land. Kat Sg Buloh. Mak aii jauhnya nak ke sana kalau dari Puchong. En Asben pulak baru balik keje. 7.45 baru gerak. terkejar3 kami. janji dengan En Open Table(tak boleh cakap nama sebab dia perisik gomen..hahahahah poyo je haku nie) kol 8 nak jumpa. so, tempat nie aku suka. tapi ramai orang mak aiiit...klu weekend agaknya lagi kena berebut mknn. Best sebab konsep dia lain dari yang lain.bakar sendiri atau steamboat mknn sendiri..
udang, sotong, letak je..30 saat licin..heheheheheh

Kawan aku kata ramai orang sebab dah masuk jalan2 cari pasal Makan

nak gi sana klu dari KL masuk je Sg Buloh tu terus..sampai nampak Balai Polis Sg Pelong belah kanan, balai tu kat trafik light..anda masuk kanan..lagi 300m mcm tu jumpa kedai dia belah kiri..

yang tak bestnya parking dia sangat tak best..huhuhuhuhuh

ok sape nak gi ke apa ke tanya la haku yek..
k.caw cendol pulut!!!!

Friday, October 7, 2011

Aku dah gian

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

koleksi benang kait aku. ada Minlon dan Nona. Aku suka guna Nona.
aku ada masalah kritikal berkaitan dengan 'Hobi baru aku' ahahahah. apa dia? mengait atau bahasa jawanya kita panggil crochet. dulu lepas pantang aku dah minat dah. sebab apa aku minat sebab tengok blog kak fizan, cantik2 sangat dia mengait tu, dengan balik pantang aku dipindahkan ke Library yang aman..hihihihi.. adalah siap aku order tok zahra beanie comel dari kak fizan tu..tu la mulanya.masa lepas pantang, dah masuk keje dah masa tu.buat2 tak jadi, buat2 tak jadi.

baru2 nie dalam tahun nie jugak la aku tak ingat bulan bape. tapi aku cek dari kamera aku dalam bulan 3-4 tu, aku betul2 minat. Siap cari kat internet 'how to make amigurumi'. cari pattern. 1st sekali aku buat amigurumi rabbit. aku wat bunga.ladybug pun aku cuba tapi kepala dia terkulai sebab tak pandai nak cantum kepala dia.hahahaha..bijakkan. semua benda aku buat2  tapi tak reti nak matikkan.hehehehe

sekarang aku buat brooch bunga, ada la permintaan kawan2 opis. alhamdulillah.once dah buat aku asyik menggian je nak pegang benang dengan hook tu.

aku berangan nak buat :

  • kupiah babah zahra
  • cardigan zahra
  • bag babah zahra nak bawak flush kopi gi keje
  • nak buat beg tok aku.
tapikan kalau beg dan benda besar2 perlu kesabaran yang tinggi. masalahnya aku tak sabar nak tengok benda tu siap cepat. tu yang lagi menggian jadinya. dalam handbag siap ada hook benang dan cutter, kadang2 pattern pon aku hangkut sekali. bila dalam kete balik selesa ke, gi mana2...asben drive aku mngcrochet la kat belakang...hehehehe..

bila aku dah reti mengait nie aku suka sangat. terlaksana hajat aku nak mengait. tapi serius cakap praktis make perfect. klu tak selalu buat memang tak boleh nak mahir. aku tak de la mahir pon, still belajar lagi.

k. layan gambar
ini koleksi butang dan alatan craft. Zahra suka main bekas nie.

ini antara yang akak aku dan emmy order. ada yg aku punye jugak..hehehe
ni aku buat banyak2




Besar punye
berminat nak order email :yaatinor@gmail.com

k. caw cendol!!!!















Wednesday, October 5, 2011

Brooch Crochet Flower

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...











 layan gamabr brooch dan getah rambut dari hasil keras tangan saya..hehehe. ini hasil dari tempahan adik beradik aku ari tu untuk pakai raya yang lalu. yang hijau tu den dan zahra yang punye.

Untuk tempahan sila email :yaatinor@gmail.com / Gtalk :yaatinor time opis hour je.

satu brooch RM5 kalau beli 2 warna yg sama saya kasi RM9. tak termasuk pos ye..

k.caw cendol!!!

Rabu tanpa kata2

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...










Tuesday, October 4, 2011

Situasi A

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

Pagi ni aku on the way gi keje ada kemalangan, tapi bukan hala ke opis aku, tapi laluan bertentangan. Pejalanan aku dari puchong ke bangi, opis aku berjiran dengan UNITEN. kemalangan berlaku selepas MAEPS. ak pon tak tahu korg boleh bayangkan ke tak. situasi ne aku tengok dah jem dalam 500m, ada ambulan tapi aku tak tahu la mati ke tak. jalan aku gi opis nie, jarang jem tapi aku rasa kalau ada kemalangan mesti mati kot. 2 kali aku tengok kemalangan mati.

situasi A,
kemalangan ada embulan jem 500m aku jalan lagi depan. ada satu macam bas hitam dari jabatan penjara. tengah bungi neno neno neno!!! tu..aku rasa tu nak bawak banduan gi mahkamah tu. Persoalan aku, macam mana yek kenderaan Jabatan Penjara tu nak lalu  kat situasi A nie..sape ada pendapat agaknya? jom share...aku terfikir tapi situasi tu dah berlalu dan aku tak boleh nampah dah..

jom share jom..

Friday, September 30, 2011

Hong Kong

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

sape pernah gi hong kong? apa ada kat hong kong yek? ada ke kawan2 yg ada blog nie dok kat hong kong yek?hehehe..

sebenarnya bulan depan en asben nak gi hongkong trip kerja ke sana..ada lawatan apatah..
aku plan nak kirim2 apa best kat sana yek? en asben kata mahal2 kat sana.

ada ke crochet yarn kat hong kong yek. handbag dia mcmn pulak yek..aku nak, sebab handbag aku hampir terputus tali nie..skrg aku pakai handbag setelah sekian lama tak pakai sebab ms BFkan zahra mmg bawak beg pum je aka beg sekolah je..hehhehe..

aku nak crochet yarn dari hongkong dan handbag je.harap2 dapat la.insyaallah.

ada gak berangan nak gi Disneyland Hongkong tu, tak dapat tu Disneyland Singapore pon ok.Singapore macam ok, dah propose dah. sekali malam tadi, en asben kata. sekarang nie kita kena berikat perut sebab nak beli rumah tanah pulak. nak ikat perut macam mana aku kata. lepas nie dah tak payah bercuti2 malaysia. kami suka berjalan. Masa Bday aku tu bcuti kat Kondo TNB.hehehe.tak cite sebab dah bosan.

kalau tak esok nak gi pangkor tapi tak jadi kot..Ijan kawan kami, inspektor gajet tu ada kes pulak. Orang jahat nie, boleh tak jadi baik jap kami nak gi bercuti. kalau jadi pangkor nie, nie la kali terakhir kami bercuti2 Malaysia kot. tapi kalau orang jahat tu dah kena tangkap boleh la gerak pagi esok kot..tengok keadaan la.

k. la.

caw cendol.




Thursday, September 29, 2011

Tudung Ariani

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

Semalam balik ampang amik tudung untuk dijual. belaja2 berniaga sekarang nie. tudung2 tu jual offline je kat member2 opis.
pagi nie bawak gi opis alhamdulillah menggalakkan. klu abis yg nie boleh amik yang lain pulak.

kawan2 mari datang tempat saya untuk pilih tudung..


updated : kawan2 ni tudung kualiti je ariani , tapi cap dia cap pengedar. kualiti dia tetap sama.

k
caw cendol!!!

Monday, September 26, 2011

Aduan rakyat dan terima kasih kawan2

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

cewahh tajuk poyo je...aku sebenarnya rindu bebenor nak tulis blog nie. tapi aku tulis blog suka letak gambar. masalah skrg, kabel kamera aku ni, card reader aku tak mengizinkan untuk dicucuk di PC opis aku. agaknya PC nie pon paham, xbagi aku buat menda yang sewenang2nya...hahahaha..tapi aku still blogwalking.

macam2 aku nak cite, nak cite pasal raya, pasal zahra, pasal projek crochet(mengait), projek menjahit. birthday aku..huhuhuhuuhuhu.

xpe la yek kawan2 yang baca blog aku, tapi ada ke yek orang baca blog aku. kadang2 aku terfikir aku ke orang tengok dan baca blog aku.uhuhuhuhuhuh.

kepada yang buka baca, terbuka dan terbaca blog aku, aku ucapkan terima kasih banyak2. sebenarnya blog nie aku buat just macam diari kehidupan aku yang aku catat kat alam maya. untuk kongsi dengan kawan2, meramaikan lagi kawan2 dan tak lebih dari tu niat dihati ini.

Dengan sokongan kawan2 dan silent reader aku rasa baru berjaya seseorang blogger itu.hehehe aka gak cita2 aku nak jadi blogger tegar. aku suka kalau berblog tapi mendatangkan RM...hehehe

kepada nana follower ke 100 dan follower2 lain terima kasih banyak2.

k.
caw cendol!!!

Wednesday, September 21, 2011

Jamuan Hari raya kat opis aku...

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

skrg perut aku tengah sendat dengan makan jamuan tengahari tadi.dari kol 12.30 sampai kol2 mengadap makanan.tapi xde la aman sgt makan sebab aku amik zahra kat taska dan tempat makan adalah sangat panas.

sangat tak berpa selesa wooo.

aku pakai pakaian sedondon dengan anak kesayangan aku itu.

kepada adikku aisyah, tahniah sebab ko dapat melanjutkan pelajaran ke menara gading. ko la harapan keluarga..chhheeewwwaaah!!!! adik aku yang ngada2 sket tu ngalahkan anak bongsu peel dia wlpn dia anak ke 2nd last. dia dapat sambung belaja kat UTHM sama dengan adik ipar aku. aku bangga woo dengan dia. pandai gak budak ni wlpn byk peel dia.hahahha...chah klu ko baca sabar ye la yek...

dia mula2 tak dapat sambung U skali dia buat rayuan dapat plak..rejeki gitu..ari jemaat tahu dapat masuk, sekali ari nie kena daftar. dahla ari sabtu nie dia nak konvo kat poli jitra..kesian budak tu..dah la aku baca kat fb dia klu tak dtg konvo nanti putus kawan la putus cinta la..hahaha aku mandai2 je..hehehe..dah la ayah aku bising sijil diploma tu bila2 boleh amik, sambung belaja lagi penting la aku aku bising2 kat dia..minah dalam delima(mcm buah delima pulak)heheheh, apa2 la chah, janji lagi 4 thn ko dapat ijazah sarjana...ijazah aku dah terkebur dengan yuran 1k++...hahahaha..

chah : ada harapan la ko mintak vroomm2 kat ayah..klu ko dapat vromm2 jgn plak begaduh adik badik sudah..hahahahah (aku yg batu api)hahahahaha

pagi tadi aku call tgh daftar nie call tak dapat2 lagi..

kesian kat ibu ayah aku satu hal..ari nie kena gi anta dia daftar kat batu pahat, sok lusa kena gi jitra pulak..huhuhuhuh

Monday, September 19, 2011

Isnin yang mendung.

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

masih mood raya lagi, tapi mood aku mendung sejak sabtu lepas..huhuhuhu sedih hati ini tapi apa nak buat dah nasib. sesi luahan perasaan dah dibuat tadi. baru lega hati aku.

apa nak jadi, jadi la lepas nie. hidup matiku kerana allah taala. Amin.

Tuesday, September 13, 2011

12.9.2011 it's my birthday..

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

semalam hari lahir aku yang ke 28..hehehe muda lagi tu..hadiah dari husband adalah mesin jahit yang sama dengan anniversary ari tu. ok la alhamdulillah.tak tahu la kot2 ada hadiah lain nnti. semalam tak sempat update sebab tak keje berjalan sakan.

aku harap semperna hari lahir aku ini, aku lebih gigih bekerja dan lebih tabahkan diri untuk menjadi isteri yang taat kepada suami tercinta. ya lah aku rasa bukan senang nak taat dan masuk syurga. dan aku harap cita-cita aku untuk menjadi usahawan akan berjaya satu hari nanti.

peroleh zuriat yang soleh dan solehah. insya allah. amin

Tuesday, September 6, 2011

Mood raya dan bercuti tak abis2 lagi...

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

cuti sakan aku raya nie..baru masuk kije ari nie.. mood nak updated blog pon xde mari lagi..sepanjang cuti langsung tak bukak blog..berhabuk dah blog nie.. tu yg baru nak sapu2.pagi2 merayap blog orang..

k.la..
caw cendol pulut..

berusaha ganti puasa 10 hari dan puasa 6..ari nie baru nak mula..

Wednesday, August 31, 2011

Selamat BerPuasa

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

"tiada kata seindah zikir, tiada ibadah seindah puasa, tiada hari seindah jumaat, tiada bulan seindah ramadhan. Jika semua harta adalah racun, maka zakatlah penawarnya. Jika seluruh umur adalah dosa, maka taqwa dan taubatlah ubatnya. Jika seluruh bulan adalah noda, ramadhanlah pemutihnya. Menjelang bulan suci tiba, mohon dibukakan pintu maaf atas segala kekhilafan. 
Selamat menyambut kedatangan ramadhan dan selamat berpuasa"

Thursday, August 25, 2011

Sewing room

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

Sekarang aku tengah gila menjahit. konon sebab ada mesin jahit baru. nak buat bilik menjahit share denga bilik barang dapur kering akak bilik store. tapi plu bil tu pulak kapcai..bengang2. nanti nak suru en asben baiki..bilik tu besar sket..heheheh

sekarang dok menjahit kat bilik baju mernagkap  bilik iron (ala2  bilik almari baju la ni) hehehehe..baju je semua dalam bilik nie..padahal kat umah ada 3 bilik je pon..

aku dah berangan nak ada Sewing corner sendiri..tak dapat bilik corner pon jadi la..harap abg boleh buatkan ye nanti..



bilik macam ni aku suka. gunting dia atas meja semua senang nak capai. terang pulak tu.. suka2 suka3...siap ada komputer dalam bilik senang nak updated blog..

ini boleh masuk dalam wishlist aku nie.hehehehe

k.
caw cendol..
sape2 nak order brooch crochet..boleh tapi tok pakai lps raya..
sample

Wednesday, August 24, 2011

Uwais Al-qarni

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

semalam aku ada terbaca kisah Uwais al-qarni. tapi sayangnya aku tak ingat kat mn aku baca. sedih betul sebab pelupa ni. balik aku cite kisah dia dengan en asben. tak pe pagi ni aku google jumpa kisahnya..layan yek. aku suka nama uwais. sebab macam best je klu nama anak laki2..heheheh..tapi kwn asben aku nama dia awis qarni..sama ke maknanya?

ini kisah dia : copy & paste


http://www.mymasjid.net.my/forum/display/379713/siapakah-uwais-al-qarni-sebenarnya/
klik

SIAPAKAH UWAIS AL- QARNI SEBENARNYA....

Oleh Serban Hijau, 2006-11-16 07:57:16, IP : 219.94.33.218
Sebenarnya Nabi dah tahu yang Aisyah itu akan masuk syurga ertinya dosanya telah diampunkan oleh Allah tetapi kenapa Nabi masih menyuruh Aisyah untuk memohon kepada Allah agar diampunkan dosa?. Sedangkan Aisyah memang layak untuk tidak dimasukkan ke dalam neraka, hanya layak ke syurga. Soal dosa dan pahala dia dah tak kisah sangat tapi nabi masih menyuruhnya berdoa supaya Allah ampunkan dosa.Saya nak kaitkan dengan satu kisah iaitu bila Allah bagi tahu kepada nabi Muhammad s.a.w. iaitu ada insan yang akan lahir dikalangan Tabiin (�Tabiin� maknanya satu kumpulan insan yang tidak sempat berjumpa dengan nabi tetapi hanya sempat berjumpa dengan sahabat nabi sahaja. Kalau orang yang sempat berjumpa dengan nabi, itu dipanggil �Sahabat�. Kalau orang yang lahir kedunia ini setelah nabi wafat tetapi sempat berjumpa dengan Sahabat ia dipanggil Tabiin).

Nabi berpesan kepada Umar dan Ali, �Akan lahir dikalangan Tabiin seorang insan yang doa dia sangat makbul nama dia Uwais al-Qarni dan dia akan lahir dizaman kamu�.

Kita telah mengenali siapa dia Sayyidina Umar dan Sayyidina Ali iaitu orang-orang yang telah disenaraikan sebagai �al-Mubasyirun bil Jannah� iaitu mereka dah dijamin masuk syurga.

Nabi seterusnya berkata kepada Umar dan Ali, �Dizaman kamu nanti akan lahir seorang insan yang doa dia sangat makbul. Kamu berdua pergilah cari dia. Dia akan datang dari arah Yaman, dia dbesarkan di Yaman. Dia akan muncul dizaman kamu, carilah dia. Kalau berjumpa dengan dia mintak tolong dia berdoa untuk kamu berdua.�

Sama juga macam kisah Siti Aisyah tadi, Umar dan Ali bertanya kepada nabi soalan yang sama iaitu �Apakah yang patut saya mintak daripada Uwais al-Qarni, Ya Rasulullah? Nabi menjawab �Kamu mintak kepadanya supaya dia berdoa kepada Allah agar Allah ampunkan dosa-dosa kalian�.

Banyak peristiwa sahabat yang berjumpa dengan nabi, mintak sesuatu yang baik kepada mereka, nabi menjawab �Pohonlah al-Maghfirah daripada Allah swt.� Jadi topik al-Maghfirah (keampunan) ini menjadi topik yang begitu dicari yang begitu relevan, hatta kepada orang yang telah disenaraikan sebagai ahli syurga. Kalau logiknya ahli syurga macam dah tak perlu kepada ampun dosa kerana mereka dah dijamin masuk syurga, tetapi tidak, nabi masih tekankan supaya mintak Allah ampunkan dosa.

Siti Aisyah telah bertemu dengan malam Qadar, dia telah berdoa sepanjang malam sampai ke subuh dengan doa yang nabi ajarkan iaitu �Allah humma innaka �afuu �un karimun tuhib bul �af wa fa� fu �anni� (maknanya Ya Allah, Kamulah Tuhan yang sangat suka mengampun, ampunkanlah dosa-dosa saya).

Memang benarlah firasat seorang nabi, Uwais al-Qarni telah muncul di zaman Sayyidina Umar dan Sayyidina Ali. Memang mereka tunggu dan cari kabilah-kabilah yang datang dari Yaman ke Madinah, akhirnya bertemu mereka dengan Uwais al-Qarni.

Dengan pandangan mata luar, tidak mungkin dia orang yang nabi maksudkan. Kerana orang itu pada pandangan insan-insan biasa atau orang-orang yang datang bersama dengannya bersama kabilah menganggapkan dia seorang yang akal tidak sempurna (wire short), sesuatu yang macam tidak betul pada pandangan orang. Tetapi dia ada sesuatu�..

Asal usul Uwais al-Qarni

Dia asalnya berpenyakit sopak, badannya putih, putih penyakit yang tidak digemari. Walaupun dia sopak tetapi dia seorang yang soleh, terlalu mengambil berat tentang ibunya yang uzur dan lumpuh. Dia telah begitu tekun untuk mendapatkan keredhaan ibunya. Bapa dia meninggal dunia ketika dia masih kecil lagi. Dia sopak sejak dilahirkan dan ibunya menjaga dia sampai dia dewasa.

Satu hari ibunya memberitahu kepada Uwais bahawa dia ingin sangat untuk pergi mengerjakan haji. Dia menyuruh Uwais supaya mengikhtiarkan dan mengusahakan agar dia dapat dibawa ke Mekah untuk menunaikan haji.

Sebagai seorang yang miskin, Uwais tidak berdaya untuk mencari perbelanjaan untuk ibunya kerana pada zaman itu kebanyakan orang untuk pergi haji dari Yaman ke Mekah mereka menyediakan beberapa ekor unta yang dipasang diatasnya �Haudat�. Haudat ini seperti rumah kecil yang diletakkan di atas unta untuk melindungi panas matahari dan hujan, selesa dan perbelanjaannya mahal. Uwais tidak mampu untuk menyediakan yang demikian, unta pun dia tidak ada, nak sewa pun tidak mampu.

Ibu Uwais semakin uzur maka ibunya mendesak dan berkata kepada anaknya �Anakku mungkin ibu dah tak lama lagi akan bersama dengan kamu, ikhtiarkanlah agar ibu dapat mengerjakan haji�.

Uwais mendapat suatu ilham, dia terfikir apa nak dibuat. Dia membeli seekor anak lembu yang baru lahir dan dah habis menyusu. Dia membuat sebuah rumah kecil (pondok) di atas sebuah �Tilal� iaitu sebuah tanah tinggi (Dia buat rumah untuk lembu itu di atas bukit).

Apa yang dia lakukan, pada petang hari dia dukung anak lembu untuk naik ke atas �Tilal�. Pagi esoknya dia dukung lembu itu turun dari �Tilal� untuk diberi makan. Itulah yang dilakukannya setiap hari. Ada ketikanya dia mendukung lembu itu mengelilingi bukit tempat dia beri lembu itu makan.

Perbuatan yang dilakukannya ini menyebabkan orang kata dia ini gila. Memang pelik, buatkan rumah untuk lembu diatas bukit, kemudian setiap hari usung lembu, petang bawa naik, pagi bawa turun bukit.

Tetapi sebenarnya niatnya baik. Kalau lembu kita buat begitu pagi sekali petang sekali daripada lembu yang beratnya 20kg, selepas enam bulan lembu itu sudah menjadi 100kg. Otot-otot (muscle) tangan dan badan Uwais menjadi kuat hinggakan dengan mudah mengangkat lembu seberat 100kg turun dan naik bukit.

Selepas lapan bulan dia buat demikian telah sampai musim haji, rupa-rupanya perbuatannya itu adalah satu persediaan untuk dia membawa ibunya mengerjakan haji. Dia telah memangku ibunya dari Yaman sampai ke Mekkah dengan kedua tangannya. Dibelakangnya dia meletakkan barang-barang keperluan seperti air, roti dan sebagainya. Lembu yang beratnya 100kg boleh didukung dan dipangku inikan pula ibunya yang berat sekitar 50kg. Dia membawa (mendukung dan memangku) ibunya dengan kedua tangannya dari Yaman ke Mekah, mengerjakan Tawaf, Saie dan di Padang Arafah dengan senang sahaja. Dan dia juga memangku ibunya dengan kedua tangannya pulang semula ke Yaman dari Mekah.

Setelah pulang semula ke rumah dia di Yaman, Ibu dia berkata kepada dia � Uwais, apa yang kamu berdoa sepanjang kamu berada di Mekah?�. Uwais menjawab �Saya berdoa minta supaya Allah mengampunkan semua dosa-dosa ibu�. Ibunya bertanya lagi �Bagaiman pula dengan dosa kamu�. Uwais menjawab �Dengan terampun dosa ibu, ibu akan masuk syurga, cukuplah ibu redha dengan saya maka saya juga masuk syurga�.

Ibunya berkata lagi �Ibu nak supaya engkau berdoa agar Allah hilangkan sakit putih (sopak) kamu ini�. Uwais kata �Saya keberkatan untuk berdoa kerana ini Allah yang jadikan. Kalau tidak redha dengan kejadian Allah, macam saya tidak bersyukur dengan Allah ta�ala�. Ibunya menanbah �Kalau nak masuk syurga, kena taat kepada perintah ibu, Ibu perintahkan engkau berdoa�.

Akhirnya Uwais tidak ada pilihan melainkan mengangkat tangan dan berdoa. Uwais berdoa seperti yang ibu dia minta supaya Allah sembuhkan putih yang luar biasa (sopak) yang dihidapinya itu. Tetapi kerana dia takut masih ada dosa pada dirinya dia berdoa �Tolonglah Ya Allah kerana ibu aku suruh aku berdoa hilangkan yang putih pada badanku ini melainkan tinggalkan sedikit�

Allah swt. sembuhkan serta merta, hilang putih sopak diseluruh badannya kecuali tinggal satu tompok sebesar duit syiling ditengkuknya. (Kalau bagi nabi, baginda ada Khatam Nubuwah iaitu tanda kenabian, tanda pada nabi bersinar) Tanda tompok putih pada Uwais sebab dia mintak agar jangan dibuang kesemuanya, kerana ini (sopak) adalah anugerah, maka nabi sebut kepada Umar dan Ali akan tanda ini. Tandanya kamu nampak dibelakang dia ada satu bulatan putih, bulatan sopak. Kalau berjumpa dengan tanda itu dialah Uwais al-Qarni.

Selepas tidak lama Uwais berdoa yang demikian, ibunya telah meninggal dunia. Dia telah menunaikan kesemua permintaan ibunya. Selepas itu dia telah menjadi orang yang paling tinggi martabatnya disisi Allah. Doa dia cukup makbul hatta penyakit sopak pun boleh sembuh. Mengikut al-Quran, Nabi Isa Alaihisalam yang pernah berdoa untuk kesembuhan penyakit sopak dizamannya.

Berbalik kita kepada point asal, Sayidina Umar dan Sayidina Ali dapat berjumpa dengan Uwais ini minta satu sahaja iaitu minta supaya doakan supaya Allah swt. mengampun semua dosa-dosa mereka.

Ketika Uwais al-Qarni berjumpa Umar dan Ali, dia berkata �Aku datang ini dari Yaman ke Madinah kerana aku nak tunaikan wasiat nabi kepada kamu iaitu supaya kamu berdua berjumpa dengan aku. Aku datang ini nak tunaikan wasiat itulah�. Maka Uwais pun telah mendoakan untuk mereka berdua.

Tuesday, August 23, 2011

Aku dah raya..Frust x2..

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

stress ari nie..aku dah raya ari nie...bendera jepun aku bulan nie pening la.kepala dengan ekor aku ganti posa..bulan lepas 28.7 kuar..bulan nie awal gila 23.8 dah kuar..pening aku nak kena ganti posa satu hal la..

frust x2 sebab cubaan en asben menduakan aku tak berjaya..huhuhuh..aku rasa frustnya tak jadi pernacangan kuarga aku...huhuhuh..sedih..nangis2 nangi2..huhuhuhuh


k.
caw cendol..

selamat hari raya kawan-kawan...

Persiapan Raya

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

tahun nie baju raya sedondon warna hijau epal..aku tempah kat tailor MIL kat bentong..pokopoko dot..sama dgn zahra..en asben pakai baju lama..ikut tema baju lama dia la tu..dia tak nak buat baju baru..

sejak pindah kat seri pelangi dari Nov 2011 aku tak penah tukar langsir. tahun aku berhajat nak tukar. MIL back ms gi Nagoya W/maju ari tu..hehehe tapi aku nak jahir sendiri. dah siap potong tapi tak jahit lagi.

baju kurung tok raya ke 2 dah nak siap. hehehe mlm tadi aku jahit sampai kol 1am++ sblm di ganggu oleh en asben ajak 'tido' pulok..ok..taat..hehehehe
en asben nampaknya dah start kagum dengan aku jahit baju..hehehehe..siap tny ada kain lebih tak?buat baju zahra..mn ada..kain tu aku beli kat pasar malam..tu pun seksa nak potong..sbb badan aku unik tu kena buat sendiri baju...atau tempah kat org..connot beli siap maaa...

malam nie siapkan baju raya..esok balik keje beli tape jahit langsir..mlm jahit langsir..en asben buka kat luar esok,,ok latu..ngam...

k..
caw cendol..

Friday, August 19, 2011

hari yang malas

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

aku malas nak update..hari selasa lepas balik puchong.rabu pagi gi pulak balik selesahill..so, masih malas2an.penat tak abis lagi.
hari nie jumaat kemas2 umah sok balik ampang pulak ayah buat majlis berbuka posa.apa la menu ibu buat.mesti nyum2 sedap.
sekarang projek aku tengah jahit baju raya ke-2 jahit sendiri, guna mesin jahit hadiah anniversary tu.
pastu sibuk gak siapkan brooch crochet dengan ada permintaan di opis. ok sekian dulu update aku.

k.
caw cendol.

Sunday, August 14, 2011

Day 1 @ Penang

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

pagi tadi flight kol 8, kol 6 kepas sahur dah kuar umah. sampai penang dalam kol10 mcm tu klu tak silap..sampai umah makcik husband dalam 11++ kot tadi..xperasan jam. thn lepas sampai2 je umah makcik husband yang kami panggil God ma, kami disambut oleh salakkan anjing belaan Godma. tapi skrg dah xde anjing tu juniper nama dia..dah mati..kesian..

Gi penang nie sebab ikut en asben keje, sambil melawat kuarga asben belah FIL aku. they all serani. aku suka balik sini sebab Penang kaya dengan makanan. Petang tadi gi Bazaar ramadhan Tanjung Tokong. last year gi ada murtabak sedap.tadi gi tak de..demi nak sedapkan hati aku aku kata dengan en asben, weekend dorg cuti kot..tak putus asa esok, isnin gi lagi sana..hehehhee. mesti kalau balik Penang makan nasi kandar skrg suka Kassim mustafa, Kapitan keling, Kuew tiew rudy kat tanjung tokong..lagi apa yek..tu je kot..

buka makan asam laksa, beli, stew ayam godma buat, nasi dengan santan dan durian..korg penah tak mkn nasi dengan santan dan durian tanpa apa2 lauk..kata godma org Serani mkn macam tu..sedap gak...layan wei sbb santan tu dia taruk garam sket..aku segan nak amik gmbr..hehehe

zahra pulak, muka2 malu dengan godma dan untie Gayle(sepupu en asben)..tak sampai halfdaya kay sini dah manja..berak aku cuci tengahari tadi, nak pakai pemper dan baju cari Godma..bertuah punye budak tu..uhuhuhu

k..tu saya
caw cendol..


Friday, August 12, 2011

Crochet Brooch @ Kerongsang Kait

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...


Ini brooch bunga selapi dan 2 lapis. brooch ibu& anak..Kedua2 diatas tempahan pertamaku dari kak faridah.dah siap bagi kat dia. dia dah pakai pon.

 ini masih dalam pembinaan. ye ke ayah aku tu.

 ini spring rose aku buat.tapi macam tak spring sgt. nak cari pattern lain..



 ini contoh pin tok brooch 2 lapis @ 3 lapis.
 ini tok brooch anak.comel je.

brooch bunga selapis @brooch anak >< 3cm saiznya
brooch bunga 2 lapis @ brooch ibu 4-4.5 cm saiznya

Berminat ?

SMS : 012-9337253
beritahu nak warna apa?
nak mcmn?
@ email :
yaatinor@gmail.com