Followers

Wednesday, November 7, 2012

Kacang Phool

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...



Hari ahad masa raya haji tu aku tak tahu nak makan apa malam..pastu gi kat Lokas makana tengok ada satu gerai jual kacang pol nie..Aku beli la..tapi tak puas makan..padahal bukan penah makan pun..Aku ni suka sangat cuba makanan yang pelik-pelik..heheh tu sebabnya tak boleh nak kurus..lepas makan gagah aku buat..tu gambar tu hasil kacang pol aku..kacang pol tu kacang parang..aku guna yg dalam tin jenama kimball kat giant shah alam aku beli..bukan main jauh beli..hehehe

makanan nie glamour ka JB tp tny org JB tak tahu pun..huhuuhu

 resipi aku amik kat sisipan jelita sajian dis 2010 dan aku rujuk jugak kat blog DTS..Dapur tanpa sempadan (mat gebu)

resipinya :

200g daging cincang
1 tin kacang pol jenama kimball (aku rs kimball je ada kot kacang pol tin nie)
1 bijik bawang besar yang tak besar sgt
3biji bawang putih
sedikit jintan manis/klu guna serbuk jintan manis lagi sedap kot aku rasa..hihi
halia agak-agak
2 sudu besar cili kisar/nak pedas buh la cili api ke apa-apa yang berapi..

cara :

- kisar bawang,bawang putih,halia dan jintan manis, cili tumiskan.
- bila dah naik bau tumiskan daging cincang sampai masak.
- masukkan kacang pol satu tin, dengan air-air kacang tu aku masukan
- tambah sos tomato sikit, garam sikit..masak ikut suka anda..pecahkan sikit kacang tu..
- masak sampai agak pekat sayang gitu..
-pastu boleh makan..makan bersama potongan bawang dan perahan asam limau dan roti francis..aku bakar roti francis tu letak butter sikit..sedap..dan jgn lupa telur mata ye..

En asben kat makanan nie sesuai tok sarapan..aku...bantai buat tok makan malam..pendek kata, layankan je bila-bila korang nak makan kacang pol nie..

k..buat sendiri nanti..cuba jaya ye...

caw cendol bakar..

1 comment:

Azian & Zaini said...

nampak macam sedap, tak penah rasa lg..tu ari tgok mat master chef ada derang masak tp setakat ni blm teringin lagi nak cuba.hehehe