Followers

Friday, January 14, 2011

Perkembangan Zahra 19 bulan 2 minggu

Hari ni rasa macam nak cerita pasal perkembangan zahra..

sekarang aku rasa berat dia baru ngam2 9kg kot..tah la mungkin la..last timbang dia 18 bulan dulu belum sampai 9 kg pun, 8.8kg mcm tu la lebih kurang.berat dia sangat susah nak naik..berat ibu dia senang nak naik..hehehehe.ye lah nak makan kat sekool atau time balik ampang je sebab ramai orang kot..kat umah kalau aku suap kdg2 je nak makan..lebihnya nak suap sendiri dan nak buat sepah umah je..huhuhuh..ibu letih nak komas sayangku..

sejak kebelakangan nie dia sangat kureng nak isap tek ibu..asyik nak main je..main pun main tah apa2 tah.masa nak tido je nak tek ibu..mungkin sebab dia dah isap susu tepung masa balik sekool kot..mungkin la..

selalu zahra tido kol 8.30-9.30 mlm macam tu la time tido dia..sejak kebelakangan nie kol 11-12 pun tak tido lg..tp mlm tadi dia tido awal...hahahahah tahu2 je dia malam tadi malam juamaat kan..hehehehe...agaknya dia pun nak qodok tido dia...tapi mcm biasa la..bila aku tekkan dia tok tido...hahaha aku pun hanyut sekali tido..hahahahah tu yang best tu tidokan anak tu...

dulu zahra berjalan masa dia 13 bulan..sekarang nie baru nak pandai lari2 anak..risau kalau tengok dia lari...nak2 klu kat jalan tar...kalau jatuh abis lutut budak kecik tu...

skrg nie dia dah pandai cakap sikit2 dah..banyak gak perkataan yang mama kat taska dia bawak balik aku rasa nak ada gak yang aku ajar sebijik dia ikut..

perkataan zahra- bahasa normal

dodok -duduk
totop-tutup
tek - b ibu
babah - babah
nenek - nenek
mama - ibu
bom-bom - tido

ni je kot aku rs perkataan dia..tp untuk mama tu semua orang dia panggil mama..makcik2 dia aka adikberadik aku semua dia panggil mama..
k..sampai di sini sahaja..kot2 ada perkembangan lg..nanti kita update lagi yek..
caw cendol!!!

2 comments:

Mieja@Amiizaa2001 said...

comelnyaaaa.....tak der pelat-pelat:)

ibudhani said...

cepat jgk zahra bercakap...dani blum 1butir yg jelas pun....ckp german daaa...