Followers

Wednesday, January 19, 2011

Breasfeeding..

Ari nie agak emosi nak cerita pasal breasfeeding..aku target nak nyusukan zahra 2 thn penuh tp dapat dalam 13 ke 14 bulan je..mcm tu la lbh kurang..Alhamdulillah.
sekarang nie zahra dah hampir 20 bulan..lg 4 bulan nak 2 thn.
klu sape baca cerita lama..mmg zahra dah campur susu tp still aku xboleh nak berhenti pump.tak sampai hati..
bulan nie tukar susu zahra aku beli Fernleaf. Dia bukan main suka dan membuatkan dia tak nak directfeeding dengan aku..sedih...
setiap hari lunch aku gi taska zahra nak directfeeding. itu jugak tak menarik perhatian dia..skrg aku dah nak giveup dah nak directfeeding kat taska..tapi buat masa nie aku tabah lg gi taska.
bila malam hari pulak En Asben lebih menggalakkan bagi susu botol kat zahra dari directfeeding.2 3 hari nie dia nak tapi malam tadi dia reject susu botol..Agaknya dah ngantuk sangat kot.dah aku rasa sebab zahra reject sebab mungkin susu aku dah kurang kot...huhuhuh..nape aku negatif nie!!!
tolong la kawan2..aku sedih pulak dengan sikap negatif aku..emosi terganggu kot...huhuhuhu
tapi dalam masa yang sama aku tak sampai hati nak benti nyusukan my darling kecik aku tu..mcmn yek?

7 comments:

Imaan09 said...

kesiannya..
xpe, jgn risau2..jgn fikir negatif..
jgn susah ati..
semua tu rezeki zahra..

Mieja@Amiizaa2001 said...

yati,

akak yg baca nie pon dah terasa kesedihannya apatah lagi yati yg mengalaminya....:(

selagi masih boleh bf, jgn putuskan utk bf kat zahraa, the best time is waktu mlm tika zahra mamai2 tu sumbat jerk nenen kat mulutnya.

Bertahan lagi 4bulan jerk utk cukup 2thn, tak kisahlah zahra dah campur fm TAPI still bf, jadi ambik kesempatan bila balik kerja/mlm2 bf sepenuhnya kat zahra, 4 bulan jerk lagi. Lepas 2thn tak perlahkan...janji cukup 2thn zahra menyusu mamanya:):)

Jgn stress mama......selagi boleh jgn buat/bgn buat susu malam2, suakan nenen jerk masa zahra mamai tu...biar kat nesery jerk zahra minum FM:):)

take care mama....muahhhh kat zahra yg comel:):)

Azian & Zaini said...

sayangnya ti kalo masih ada susu tp nak stop kan...aku pun tgh plan untuk yg 2nd ni nak bg full bf je.tak nak campur2 tp mesti ada campur tgn mak2 org lain kan

ibudhani said...

Yaati Nor,.... daku pun tgh emo gak ni... start smlm BS mintak tambah susu lg... daku la yg pandai2 beli FM perisa coklat... anak daku suka plak....

naseb la kt umah sikecik tu masih lg directfeed...

yaati...mula2 daku pn mcm nk gv up...tp ku terus kan jgk pam..minggu ni teruk sgt output...skit gile.... dpt bekal 2 botol je... (xsempat cite kat blog lg)

yaati....kte jgn gv up yaati... kte pam je selagi ade... kat umah directfeed je... selagi sikecik tu nak bg je... kat umah kalo bole jgn bg botol...

yaati percayala susu ku ni pun dh smkin skit je...tp keraskan ati jgk nk teruskan smpai genap 2thn walaupun ade cmpur sket2..

yaati.. jgn gv up ye...kalo ko gv up aku pn goyah gak nnti...

anak kte lebey kurang umo kan!

Yaati Nor said...

kawan2 maya nie je la pemberi semangat utk saya teruskan perjuangan menyusu nie..terima kasih kwn2..
ibudhani :insya Allah saya teruskan penyusuan..
yan: ko buat terbaik..kena slow talk dgn mak2 kamu.
kak mieja : so far tgh2 mlm still DF.saya dah sound en asben kklu benti nyusu saya xnak buat susu.boikot la konon..mslh sblm tido babah zahra dah suruh bagi botol..tu y g sedih tu...
imaan :tq

BUNGA said...

As salam.
kuatkan smngt.. InsyaAllah... mesti susu boleh keluar bnyk :)

wan nurul hezrina abd halim said...

aah jagn tensen mama=)nurulpun banyk mslh bila preggy kali ke2..nurul preggy bila maira 1tahun 5 bulan.masa setahun 5 bulantulah nipple melecet teruk dua2 bb.sedih n kesian tgk maira.

tapi berkat sokongan sume nurul kembali direct feed elepas dalam 4 hari tak bf.memula rasa pedih tapi lelama back to normal..

tapi maira dah campur FMlah 1thun 5 bulan masa melecet tuh.now still bf tapi bila berasajerk.tak pump dah=(rindu saat pump.tapi mmg nak bf mnaira smpai 2 thun.seama k kita berdoa