Followers

Friday, September 24, 2010

Kek Gula Hangus. Berjaya


Semalam aku rajin buat kek gula hangus..mmg lama dah teringin nak makan..tp tu resipi mak ton aku teringin mkn..nak buat resipi mak ton mcm byk sgt..so, aku buat resipi kak ummi...kak ummi mintak izin tempek resipi kat blog saya yek..

resipi kak umi suruh perap 3-4 jam..aku buat malam semalam, malam nie baru nak bakar..jadi ke?heheheh kita tunggu malam nie yek..ok kawan2 mari belaja buat kek ikut resipi dibawah..yang aku punye tak tahu lg jadi ke tak..hahahha..

jadi akhirnya kek gula hangus aku walaupun perap semalaman..sedap dan enak..ari nie isnin 27/9 aku nak wat lg la..baru beli pengayak baru sabtu lepas kat kedai Happy apa tah nama kedai tu..

sila lihat gambar kek aku..hehehehecam ni la jadi kek aku sengget sblh..nape yek?


Kek Gula Hangus

Bahan:-
• 1 cawan gula
• 1 cawan air panas
• 1 cawan tepung gandum
• 1 cawan susu pekat manis
• 2 camca teh soda bikarbonat
• 4 biji telor
• 2 camca besar mentega
Cara Membuat:-


1. Masak gula dengan api sederhana hingga hangus. Masukkan air panas dan kacau hingga cair. (hati-hati semasa memasukkan air, kena gula akan meletup2). Kemudian masukkan mentega, kacau dan sejukkan.
2. Pukul 4 biji telor sehingga kembang dan pekat. Masukkan susu pekat manis dan kacau sebati.
3. Kemudian ayak tepung dan soda bikarbonat. Masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan telor tadi. Akhir sekali masukkan gula hangus tadi. Kacau rata. Tuang adunan dalam loyang 7"x7" dan perap adunan selama 3 - 4 jam. Panaskan ketuhar dengan suhu sederhana 160 - 180 C dan bakar selama 45 minit ke 1 jam. (*ummi bakar pada suhu 160 C selama 50 minit shj).

3 comments:

Nota put3 said...

Salam
Emmm.. resepi yg dicari... tapi entahle bila nak cuba..

salam buat zarha "cute baby" jom terjah ummishikin.blogsport.com

Yaati Nor said...

untie buat la..amik resi[i ni jadi..smlm tijah buat..guna resipi lain..jadi mcm lain..hhehehe..ari nie nak buat lagi la..

raMaraMa said...

saya sudah rasa..yaati buat mmg sedap sgtttttttt