Followers

Friday, September 6, 2013

Siapa kata tak de rumah murah-murah kat Selangor?

As Salam..Hai semua...mari dekat...mari dekat...

Bagi aku banyak sangat rumah kat negeri Selangor ni..Rumah kos rendah banyak Kerajaan negeri Selangor sediakan..

Bagi aku sendiri dah beli rumah kos rendah masa zaman bujang time 2007 dulu.Alhamdulillah xde masalah deposit. Deposit 4200 je pon..takkan korang tak de duit simpan langsung kot..kalau xde duit simpan jangan risau..KWSP boleh kuar..Tapi KWSP boleh kuar tok beli rumah sekali je..hihiih..Harga rumah low kos 42k je pun..

Bagi  aku anak-anak muda zaman sekarang ni memilih,kerja memilih nak beli rumah memilih. Bagi aku anak muda sekarang memilih nak beli rumah highclass, tp gaji so so je..Mula-mula kerja terus beli kereta, macam mana nak simpan duit nak beli rumah.Bila ada kereta memang mudah, nampak smart la dll..tp kalau pakai keretakan nak kena bayar minyak tol dll..Masa aku bujang dulu aku pakai Motor je, tu aku boleh kata anak muda sekarang memilih..hiihi ampun ya..

Pastu kalau nak beli rumah, nak rumah teres terus..Skrg rumah teres tengah pun dah 200k-300k..pikir2kan la..

Bagi aku, korang beli dulu rumah low kos atau kos serdahana nanti bila kerja dah ok sikit beli la rumah banglow pulak ke kan..heheh..tu kalau ada kemampuan la..tapi aku rasa kalau kita pandai uruskan duit Insha Allah boleh..

aku tengok anak muda skrg, HP tip top, kereta gah..pakaian jangan cakap la branded dia..cash dalam poket atau kat bank tak tahu la banyak mana..Pastu beli branded2 pakai kad kredit..hemm..Sesal dulu  pendapatan sesal kemudian tidak berguna..khas untuk mereka yang banyak hutang kad kredit..

ok abis aku membebel.berikut cara-cara nak beli rumah low kos RM42000 dan kos serdahana tak pasti harga :

  1. beli borang low kos RM2 dan kos serdahana RM5 kat pejabat tanah negeri Selangor kat bangi atau Kat pejabat jabatan perumahan kat Manara SUK kat Shah Alam, Tingkat 5.
  2. untuk low kos gaji bwh 2500 seisi rumah suami isteri dan medium bwh 5000 lps 5 thn beli low kos blh beli lg..
  3. borang orang boleh belikan tp nak hantar kena hantar sendiri kat pejabat SUK tingkat 5 tu je..
  4. aku rasa kalau dalam KL siap kata pejabat SUK tu jauh kornag memang manusia yang rugi...hahah
rumah ni khas untuk dah mastautin kat negeri selangor sekurang2nya 5 tahun ye..Alhamdulillah adik beradik aku sebilagan besar dah beli rumah ni..Tak kira korang sokong BN ke PKR ke..orang dah bagi peluang ni ambil..

setakat ni je perkongsian aku.aku kesian dengan kawan2 yang sewa rumah sampai 500-600 sebulan..
ok setakat itu sahaja..k.bye..

caw cendol..

4 comments:

Salma Tayo said...

saya 1st time dgr psl ni.thanks 4 sharing.nak kena tengok2 lagi ni.

azian said...

yaati...
kl 42K tu may b ade yg boleh beli cash kot...mcm acik ni hahh...takdek umah pun lagikkk...duduk dlm kete jekkk lee....hihi...berangan nak duduk kampung, beli tanah sikit...boleh bela ayam itik....

Yaati Nor said...

azian,
rumah 42k tu untuk org yg pendapatan isi rumah 2500 kebawah je..org yg gaji 2500 ni xde kot cash 42k?

Anonymous said...

betul cakap yaati..klo pki moto, gaji rm2500, klo saya, 2 tahun dah boleh bayar cash..