Tapi bertabur jadi macam nasik la pulak
Bake Alpabet.
Sumber : Dapur Tanpa Sempadan-Mat Gebu
BAHAN-BAHANNYA :-)
2/3 cawan pasta "alfabet 102"
1 keping daging burger, jenama "Ramly", dihancurkan (saya tambah 250 gram daging cincang)
1/2 biji bawang besar, dadu
2 ulas bawang putih, cincang halus
2 keping hirisan halia, cincang halus
1 camca besar rempah kari daging
1/2 biji cili merah, buang biji dan cincang halus ( saya guna 5 biji cili api je)
1/2 biji cili hijau, buang biji dan cincang halus (xde kat umah semalam)
1/2 camca teh serbuk lada hitam berperisa "aji-shio"
1/2 cawan santan @ susu sejat @ air (saya guna air je)
BAHAN KASTARD :-)
3 biji telur gred A
100 ml santan @ susu sejat (saya guna susu sejat)
Sedikit serbuk lada hitam
Secubit garam
hiasan saya tambah cis mozarella yg ada kat umah sket.
CARA MEMBUATNYA :-)
- Rebus pasta alfabet 102 dalam air mendidih yang dicampur sedikit garam, hingga pasta lembut, toskan dan gaul dengan sedikit minyak zaitun (minyak makan biasa pun ok). Ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang putih, halia, dan bawang besar hingga layu. Masukkan rempah kari, kacau dan tuang santan (atau susu sejat atu air). Kacau dan masukkan daging, serta lada hitam. Masak dengan api kecil sambil dikacau selalu hingga kering. Tambah cili merah dan hijau, gaul rata, matikan api dan sejukkan.
- Panaskan oven pada suhu 175C, lenser acuan comel (macam dalam gambar di atas) dengan sedikit mentega. Ketepikan. Dalam satu bekas, satukan pasta dan juga no. 2, kacau rata dan sudu kan ke dalam acuan comel tadi hingga hampir penuh.
- Satuan bahan untuk kastard, kacau rata dan tuang atas pasta tadi sehingga hampir2 tenggelam. Buat hingga siap. Bakar selama 25 minit atau hingga permukaannya jadi kuning keemasan. Keluar dan sejukkan, boleh hidang untuk minum petang..
No comments:
Post a Comment